11. Decembra 2022.

Zlatni iz Beograda optužen da je lažirao rezultate pred OI

Big Portal

Jedinica za integritet atletike (AIU) objavila je da je optužila albanskog skakača udalj Izmira Smajlaja, predsednika Atletskog saveza Albanije Gjegja Rulija i generalnog sekretara ove organizacije Nikolina Donisija za disciplinski prekršaj na takmičenju koje je održano u Albaniji u maju 2021. godine. Sva trojica su privremeno suspendovana dok se spor ne razreši.

Smajlaj je na tom takmičenju proglašen pobednikom i to uz skok od 8.16 metara što je i državni rekord Albanije.

„Sumnja se da su pogrešne informacije dostavljene Svetskoj atletici i AIU, a u vezi sa rezultatom ovog takmičenja“, navedeno je u saopštenju.

Da sve bude još gore, Smajlaju taj rezultat nije bio dovoljan da se kvalifikuje na Igre, ali je na iste došao tako što je Albanija iskoristila pravo da pošalje jednog muškog i jednog ženskog predstavnika u jednoj disciplini.

Smajlaj je tako nastupio na Igrama, skok od 7.86 metara nije bio dovoljan da prođe kvalifikacije.

Ljubitelji atletike u Beogradu ga se sećaju po iznenađujućoj pobedi i osvojenom zlatu na Evropskom dvoranskom prvenstvu održanom 2017. godine. To mu je za sada najveći i zapravo jedini uspeh.

AIU je u septembru istakla da je Albanija jedna od zemalja koja je na listi „onih koje manipulišu rezultatima“, a tu su i Turska, Uzbekistan, Moldavija, Gruzija, Kirgistan i Jermenija.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare