Hotel „Dolče Hanoj golden lejk“ (“Dolce Hanoi Golden Lake”) prošle godine je potpuno renoviran i u njemu je pozlaćeno gotovo sve – od kade do toaleta, a sve je smešteno iza zlatne fasade.
A Vietnamese hotel is offering diners the chance to try gold leaf-coated steaks https://t.co/1NqztxDqR7 pic.twitter.com/VzLEWhCHLN
— Reuters (@Reuters) December 10, 2021
„Poslužili smo više od hiljadu gostiju koji su došli da probaju zlatni odrezak“, navodi Ngujen Hu Duong, predsednik upravnog odbora koji upravlja ovim hotelom koji je deo američkog lanca Vindham Hotels & Resorts Inc.
Slavni turski kuvar Nusret Gokče, poznatiji kao „Salt Bi“, postavio je snimak na kome je zabeleženo kako servira ministru unutrašnjih poslova Vijetnama tomahavk biftek optočen zlatnim listićima, što je izazvalo veliki odijum javnosti u Vijetnamu. Ovi odresci u Gokčeovom restoranu koštaju skoro dve hiljade dolara.
https://www.instagram.com/reel/CW3LeSPI0Mi/?utm_source=ig_web_copy_link
Mnogi Vijetnamci su se pitali kako tako visokorangirani zvaničnik Komunističke partije sebi može da dozvoli tako skup obrok i to u jeku kampanje obračuna sa korupcijom koji se vodi u njegovoj zemlji. Vijetnamski zvaničnici nisu komentarisali ovaj incident.
Mada je hotel već imao na ponudi zlatne odreske, nedavni publicitet je izazvao veću pažnju gostiju, naveo je Duong, inače veteran Vijetnamskog rata i bivši ciklo-taksista koji se obogatio u građevinarstvu i poslu sa nekretninama.
Restoran inače uvozi zlatne listiće i za svaki odrezak tomahavk za četiri osobe upotrebi se 10 do 15 listića.
Mada je cena ovih odrezaka u hanojskom hotelu 45 dolara po osobi, ovo jelo mnogima je i dalje nedostižno s obzirom na to da je prosečan mesečni prihod u Vijetnamu oko 183 dolara.
Izvor: RTS