16. Oktobra 2022.

Zlatna medalja za “Banjalučanke”: Jedini predstavnik Republike Srpske u Španiji

Big Portal

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića hor “Banjalučanke” nastupio je kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 30 horova iz 24 zemlje svijeta.

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Belgije, Španije, NJemačke, Turske i Letonije.

Matović je istakao da je ponosan što su “Banjalučanke” na još jednom značajnom takmičenju zadržale kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu.

“Tako je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Španiji predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu”, rekao je Matović Srni.

On je napomenuo i da je u kategoriji u kojoj su se takmičile “Banjalučanke” nastupilo najviše horova – Češka, Ekvador, Portugalija, Rumunija, Bolivija, Iran, te da je samim tim pobjeda još značajnija.

“Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor Banjalučanke direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja predstojeće Svjetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoj Koreji”, naveo je Matović.

Međunarodno horsko takmičenje u Španiji u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Muzika mundi”, počelo je 12. oktobra i završeno je danas u Barseloni i Kalelji.

U prethodnih 10 godina hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na svjetskim horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare