Životni trikovi kraljice Elizabete koji bi vam mogli pomoći da ostvarite dug i sretan život - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Životni trikovi kraljice Elizabete koji bi vam mogli pomoći da ostvarite dug i sretan život

Protekle nedjelje, 6. februara, obilježena je 70. godišnjica stupanja kraljice Elizabete II. na kraljevski tron.

Tog je dana 1952., tad 25-godišnja princeza Elizabeta saznala za smrt svog oca, kralja Georgea VI. Sedam decenija kasnije, kraljica Elizabeta II. još uvijek je na britanskom kraljevskom tronu i jedini je britanski monarh kojem je to pošlo za rukom. Kraljičin put obilježen je s vrlo malo ustupaka tokom godina i rijetko kojom bolesti. Sve do pojave Covida-19 i pandemije koja je promijenila svijet, kraljica Elizabeta II. prisustvovala je brojnim javnim događanjima svake godine.

Sada, u 96. godini života još uvijek je na čelu i predsjeda državnim poslovima i porodičnim dramama. Oličenje je dugovječnosti, no koje su to kraljevske tajne zdravlja i blagostanja i kako ih i vi možete uključiti u svoj život?

Ne zanemarujte dobrobiti svakodnevne šetnje

Kraljica Elizabeta II. obožava provoditi vrijeme na otvorenom, a čak je i fotografirana kako jaše konja u 95. godini. No, čak i kad je njen dan ispunjen obavezama u “uredu”, odnosno Buckinghamskoj palači, ništa ju ne može spriječiti da nakon ručka obavi svoju dnevnu šetnju kroz vrtove Buckinghmske palače. Jedan je to od “neposebnih” kraljičinih rituala, no zasigurno joj je pomogao da ostane zdrava i smirena kroz godine svoje vladavine. Istraživanja su pokazala da benefiti redovnih dnevnih šetnji smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Iako je 10 tisuća koraka dnevno često preporučen dnevni cilj, novo istraživanje pokazalo je da su žene koje su napravile već 4,400 koraka dnevno živjele duže od onih koje su bile manje aktivne.

https://www.instagram.com/p/CX11AJqM9sv/?utm_source=ig_web_copy_link

Isprobajte ovo: Ustanite za vrijeme pauze za ručak i krenite u šetnju na barem pola sata i tako svaki dan. Ako u blizini imate zelenu površinu koju možete iskoristiti za šetnju – još bolje. Samo 20 minuta provedenih u prirodi dnevno dokazano smanjuje hormon stresa kortizol. U šetnji vam se može pridružiti i vaš kućni ljubimac, baš kao što i kraljica šeta sa svojim korgijima.

Jedite manje porcije

Za kraljicu su ekstravagantni banketi, osobni kuhari, obilni doručci i poslovni ručkovi već dugi niz godina jednostavno dio života. No, prejedanje i pretjerano uživanje u hrani i piću svakako nije. Oni koji su imali priliku jesti u prisutstvu kraljice potvrdili su da iako je izbor hrane i pića uvijek bio veličanstven, baš kao i posluživanje, kraljica je uvijek jela umjereno.

Istraživanja tzv. „Plavih Zona“, mjesta na svijetu gdje ljudi žive iznimno dugo, otkrila su da nam smanjivanje veličina porcija jela može pomoći da živimo duže. Stanovnici Okinawe u Japanu, regije koja ima jedan od najviših svjetskih postotaka stogodišnjaka, ne samo da se hrane prehranom bogatom voćem i povrćem, već i prestaju jesti kad su se najeli 80%.

https://www.instagram.com/p/CZM3V9SsF-E/?utm_source=ig_web_copy_link

Kraljica Božić provodi u rezidenciji Sandringham, a mjesec kolovoz u dvorcu Balmoral. Meni za večere planira se sedam dana unaprijed, dok posjete gostiju planiraju i mjesecima unaprijed. Popodnevni čaj bez iznimke se poslužuje u 17 sati. Kraljica je tokom svog života uživala u jednom od najdugovječnijih kraljevskih brakova, ali i najdugovječnijoj vladavini za jednog monarha. Način na koji su kraljevski dani ispunjeni rutinom i ponavljanjem mnogima se čine nezanimljivi, no je li moguće da je svo to planiranje i posvećenost rutini imalo pozitivan učinak na kraljičino zdravlje?

Kraljica se tokom godine može veseliti brojnim javnim događanjima i proslavama, kao i druženju s porodicom. Znanost tvrdi da provođenje vremena s porodicom može ojačati veze i međuljudske odnose, što onda vodi i uživanju u dugom i zdravom životu. U svom kalendaru za sljedeći mjesec ili dva probajte zabilježiti određeno vrijeme za posao, tjelovježbu, nabavu hrane, zdravstvene kontrole, opuštanje i vrijeme za porodicu.

https://www.instagram.com/p/CZmeLCHsvgJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Miss7

(I.J.)

Danas objavljeno

Stručnjaci objašnjavaju zašto se neki snovi ostvaruju

Vanja A

Kejt Mos u prekratkoj haljini jedva prekrila pozadinu

Vanja A

Švarceneger dobio priznanje a ne zna ni zašto

Vanja A

Ostavite komentar