19. Novembra 2021.

Životinjskog porijekla ili vlastiti? Koji kolagen je najbolji za blistav mladenački izgled

Big Portal

U nastavku donosimo koji je najbolji za blistavu i zategnutu kožu i kako ono što unosimo u sebe potiče stvaranje vlastitog kolagena.

Kolagen je snažan i fleksibilan vlaknasti protein prisutan u našem tijelu, kojem možemo zahvaliti na mladenačkom izgledu, iako on ima mnogo dobrobiti – u prvom redu brine o našim zglobovima, tetivama i kostima, najpoznatiji jest zapravo po očuvanju lijepog i zategnutog izgleda kože lica, zbog čega izgledamo mlađe i odmornije čak i u trenucima kada to nismo.

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu, međutim s godinama se proizvodnja kolagena u našem organizmu smanjuje. Već nakon 21. godine života ovaj se proces proizvodnje znatno usporava, a broj novih vlakana kolagena iz godine u godinu primjetno je manji, pa se znakovi starenja već tada počinju polako nazirati. Zato se u posljednje vrijeme sve više okrećemo kolagenima koje možemo uzimati oralno i tako ga nadoknaditi.

S obzirom na popularnost koju tekući kolageni trenutačno uživaju, na tržištu nas obasipaju raznim vrstama, pri čemu su najzastupljeniji oni životinjski iz goveda i morski iz ribe. Morski kolagen se već jako dugo koristi u proizvodnji kozmetike za pomlađivanje kože jer je on bogat izvor kolagena tipa 1, koji je ujedno i najzastupljeniji tip kolagena u našem tijelu te je morski kolagen po strukturi bliži našem kolagenu. S druge strane, goveđi kolagen sadrži kolagen tipa 1 i 3, koji je, osim na kožu, usmjeren i na kosti, zglobove i vezivna tkiva. Iako se prema tome čini kako je životinjski kolagen bolji jer osim što brine o koži, brine i o zdravlju cijelog tijela, morski kolagen ima manje peptida i lakše je probavljiv od goveđeg, pa se samim time i brže resorbira u našem organizmu.

Ipak, najbolji kolagen jest onaj vlastitii prije nego se upustimo u nadoknađivanje kolagena iz životinja i mora, trebali bismo poraditi napoticanju proizvodnje vlastitog kolagena.

Iako nema mnogo namirnica koje sadrže kolagen, puno njih potiče proces stvaranja kolagena.  Pa tako, avokadosadrži vitamin E i korisne masnoće koje potiču proizvodnju kolagena, losos je bogat mineralima poput cinka koji stimuliraju proizvodnju ovog proteina, dok jaja i lisnato zeleno povrće sadrže u sebi kolage.

Izvor: Zadovoljna.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare