Život van zemlje sada i do 100 puta vjerovatniji - tvrdi nova studija - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Život van zemlje sada i do 100 puta vjerovatniji – tvrdi nova studija

Nada u pronalaženje života u svemiru raste. Naučnici su otkrili da protoplanetarni diskovi u našoj galaksiji imaju pregršt osnovnih sastojaka za formiranje života.

Za formiranje života u svemiru potrebni su “značajni rezervoari” velikih organskih molekula, otkrili su naučnici, a to otkriće znači da osnovni hemijski uslovi koji su pomogli u oblikovanju života na Zemlji mogu da postoje i na drugim planetama u našoj galaksiji.

Ovi veliki organski molekuli, koji su “odskočna daska” između jednostavnih ugljeničnih struktura i složenijih molekula, pronađeni su u protoplanetarnim diskovima koji okružuju novonastale zvezde.

Ovi diskovi su guste akumulacije gasa i prašine koje su nastale neposredno nakon raspada molekularnog oblaka.

Laboratorijske i teorijske studije sugerišu da ovi “sveži sastojci” mogu da naprave šećere, aminokiseline, a u nekim situacijama čak i delove ribonukleinske kiseline (RNK) – jednolančane molekule povezane sa pola spirale u DNK.

Veruje se da je Zemlja zasađena ovim materijalom nakon udara asteroida i kometa na njenu površinu, ali još nije jasno da li protoplanetarni diskovi sadrže ove molekule.

Naučnici sa Univerziteta u Leedsu u Velikoj Britaniji krenuli su da istraže odgovor na ovo pitanje pomoću radio -teleskopa ALMA u Čileu.

Tražili su tri molekula-cijanoacetilen (HC3N), acetonitril (CH3CN) i ciklopropeniliden (c-C3H2), u diskovima koji se nalaze između 300 i 500 svetlosnih godina od Zemlje.

Ovi molekuli su pronađeni u četiri od pet posmatranih diskova i u znatno većim količinama od očekivanog.

“ALMA nam je omogućila da po prvi put tražimo ove molekule u unutrašnjim delovima ovih diskova, na nivou sličnom po veličini našem Sunčevom sistemu”, rekao je dr Džon Iii sa Univerziteta u Leedsu.

“Naša analiza je pokazala da se ti molekuli prvenstveno nalaze u unutrašnjim regionima ovih prstenova i da su u izobilju 10 do 100 puta veći nego što su modeli predvideli”, dodaje on.

Pomenuti regioni anti-planetarnih diskova takođe su izvorne tačke odakle dolaze asteroidi i komete, što znači da se proces koji se dogodio na Zemlji mogao dogoditi i na drugim planetama.

Danas objavljeno

U Madridu otvorena soba za plakanje! (VIDEO)

Vanja A

Glumica se zaljubila tokom karantina, uslijedila je filmska priča

Vanja A

Navijačica zbog čijih pirsinga na grudima su svi odlijepili

Vanja A

Ostavite komentar