Život u Kini se vraća u normalu, stručnjaci ipak upozoravaju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Život u Kini se vraća u normalu, stručnjaci ipak upozoravaju

Dok se zemlje širom svijeta teško nose s pandemijom virusa korona, Kina, zemlja u kojoj se virus prvi put pojavio, polako dolazi sebi.

Kako javlja AFP, širom Kine otvaraju se kafići i restorani, tvornice rade u punom pogonu, a sve je više građana na ulicama i u javnom prevozu.

Novozaraženih praktično nema, što je ogroman napredak, ali stručnjaci upozoravaju da bi Kinu mogao pogoditi drugi talas zaraze, kao što je bio slučaj s drugim pandemijama u istoriji.

Iako se život u Kini polako popravlja, i dalje je daleko od normalnog. Zaštitne maske i kontrola temperature obavezni su na ulazu u sva javna mjesta, a brojni ugostiteljski objekti zabranjuju posjetiocima da sjede jedni nasuprot drugima. Agencije javljaju da je u Šangaju sve više građana na ulicama i da se život u tom gradu polako stabilizuje.

Dijelovi Kine nedjeljama su bili u potpunoj blokadi, a u toj zemlji zabilježeno je oko 81.000 zaraženih i 3.200 mrtvih. Pad broja novozaraženih zabilježen je i u ostalim zemljama na istoku Azije. U karantinu je bila čitava regija Hubei, u kojoj živi 60 miliona ljudi, a stručnjaci izvan Kine zaključili su da je Kina napravila odličan posao jer se virus nije proširio na čitavu zemlju.

(Index.hr)

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar