30. Januara 2022.

Život u Avganistanu: Prodaju organe i djecu

Big Portal

Nakon što su talibani preuzeli vlast, došlo je do prekida isporuke međunarodne pomoći, a život Avganistancima je dodatno otežao zimski period.

Ovakvo stanje ugrožava živote miliona ljudi, a mnogi Avganistanci odlučuju se prodati organe ili čak i djecu, kako bi prehranili porodicu, dodaje se u tekstu agencije.

U Šehr-i Sebzu, udaljenom oko 20 kilometara od centra Herata, u posljednjih nekoliko godina došlo je do suše i nestašice, a sukobi talibana i prethodne administracije dodatno su otežali živote ljudima na ovom području.

Mnogi stanovnici ovog područja, koji su razgovarali s ekipom Anadolije, kazali su kako su prisiljeni da prodaju djecu, ali i bubrege.

Jedan od lokalaca je i Abdulkadir (38), koji drhti i muca dok govori, ne zna od čega boluje, a nema novca da ode u bolnicu.

“Otišao sam u bolnicu da prodam bubrege za oko 150.000 avgana (oko 1.500 dolara). Ljekari su rekli da ću umrijeti ako odstranim organe. Uprkos tome, želim da prodam bubrege. Naša ekonomska situacija je tako loša da sam spreman prodati i jedno dijete za 150.000 avgana. Na taj način bih spasao ostale članove porodice”, rekao je on.

Mještani se žale kako nema posla da bi zaradili novac.

Mnoga djeca, ali i stariji prose, ili skupljaju plastiku i papir.

Žene prave konce od vune koju donose trgovci, a stanovništvo dnevno najviše zaradi 50-100 avgana (oko 0,5 – 1 dolar).

Bubreg je prodao i Gulbedin (38), koji sada zbog toga ne može da radi nijedan fizički posao.

Prije tri godine je zbog siromaštva i kako bi platio troškove liječenja supruge prodao kćerku Ruzieje za 3.500 dolara, a prije dvije godine je za 2.000 dolara prodao bubreg.

Ipak, supruga je i dalje bolesna, a ni finansijsko stanje nije zavidno.

Drugu kćerku, Racije, prošle godine je prodao za 1.500 dolara.

Međunarodna organizacija rada saopštila je kako je nakon talibana bez posla u Avganistanu ostalo oko 500.000 ljudi, a taj broj bi sredinom 2022. godine mogao da dostigne 900.000.

(Anadolija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare