11. Juna 2021.

Život u Amsterdamu: 7 činjenica koje niste znali o Holandiji

Big Portal

Holandija, mala evropska zemlja koju najčešće povezujemo sa lalama, vetrenjačama, dobrim sirevima i izvrsnim fudbalerima, prilično je, prema pričama, ugodno mesto za život.

Portal Brightside objavio je 7 stvari koje možda i niste znali o ovoj zemlji.

Ne postoje psi lutalice

Foto: Privatna arhiva B92

Kad ovo pročitamo, odmah pomislimo kako bi bilo lepo da u svakoj zemlji naši četvoronožni prijatelji uživaju ovakav status. Naime, životinje, a posebno psi, jako su zaštićeni u Holandiji, tako da čak zbog zlostavljanja možete završiti i iza rešetaka.

Kuće na granici

Foto: Privatna arhiva B92

Kako Holandija nije velika, a prilično je naseljena, pazi se doslovno na svaki pedalj prostora. Tako u jednom delu na granici s Belgijom, granica doslovno razdvaja neke zgrade – napola, pa se praktično možete pohvaliti time da istovremeno živite u dve države.

Portreti u kupatilu

Možda zvuči neobično, no Holanđani portrete i fotografije osoba koje su im drage, često drže obešene u kupatilu. Takođe, nije neobično ni držanje kalendara u ostavi, gde su zabilježeni svi važni datumi za neku porodicu.

Komfor na prvom mestu

Foto: Privatna arhiva B92

Iako često Holandiju i Amsterdam povezujemo s divljim i ludim zabavama, ovde se itekako drži i do odmora. Tako na primer, mnogi kafići i supermarketi, u Holandiji rade tek do 18 sati.

Ponešto drugačiji fast food

Foto: Privatna arhiva B92

I dok širom sveta najviše idu hot dog, hamburger i slični proizvodi, u Holandiji nisu ni blizu popularni kao krompiri, koji se ovde prave na 100 načina. Jedna od najdražih kombinacija Holanđanima su krompiri s lukom, što ide kao ludo i može se naći u mnogim restoranima brze hrane, ali i na kioscima na ulici.

Zavese praktično ne postoje

Foto: Privatna arhiva B92

Kad se nađete u Holandiji ne budite znatiželjni i ne gledajte ljudima u dnevni boravak ili sobu. Tradicija da se zavese ne stavljaju na prozore potiče još iz srednjeg veka, kad je svaki Holanđanin susedu hteo da pokaže da nema šta da sakrije.

Nojeva Barka

Foto: Privatna arhiva B92

Cela istorija Holandije temelji se na konstantnoj borbi s podizanjem nivoa mora i poplavama, pa su zato već odavno napravili – poldere.

Ipak, zlu ne trebalo, jedan bogati stanovnik zemlje izgradio je pravu pravcatu repliku Nojeve barke, a možete je videti u blizini grada Dordrehta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare