8. Februara 2022.

Život sportista na ZOI – kao u “Squid Game”

Big Portal

Neki hodnici su ograđeni staklenim prozorima od poda do plafona, odakle blista svetlost KFC-a.

Malo dalje postoji salon u kojem sportisti mogu dobiti besplatne frizure, tretmane lica i manikire.

U suvenirnici se nalaze police pune suvenira pod jakim fluorescentnim svetlima. Sportistima je sve nadohvat ruke, ali jedino tako stvari mogu da funkcioniš.

Foto: Profimedia

Kolovratova, češka hokejašica i jedna od oko 2.900 sportista i sportistkinja koji se takmiču na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje su počele prošlog petka, ne mogu napustiti svoje olimpijsko selo.

Ako pokušaju, zaustavilo bi ih osiguranje koje čuva zatvorene ulaze.

Peking vide isključivo iz autobusa

Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

“Mi smo u ovom čudnom balonu koji nije pravi Peking. Najviše što mogu doživeti izvan sela je vožnja do klizališta i mogu gledati sve te ljude na njihovim biciklima i male skutere koji prolaze. Dakle, ne možete stvarno doživeti kulturu domaćina, pogotovo jer je ovde upravo prošla kineska Nova godina”, rekla je Kolovratova za VICE.

Da bi organizovali Igre pridržavajući se striktne kineske strategije nultog kovida, koja je tokom pandemije održala nizak broj zaraženih, organizatori Olimpijskih igara u Pekingu stvorili su balon “zatvorene petlje”.

Oni van ne mogu ući. Oni unutra ne mogu izaći, pa sportisti gledaju zemlju kroz prozore autobusa. Kinesko osoblje koje radi na Igrama nosi bela zaštitna odela zbog kojih je teško videti osobu, odajući atmosferu koju je Koloratova usporedila s korejskom televizijskom serijom “Squid Game”.

Ovi restriktivni uslovi neizbežno su oduzeli deo glamura takmičenju na svetskoj pozornici, a nad ovogodišnjim Igrama nadvile su se i političke kontroverze i bojkoti.

Ipak, nakon otprilike dve godine otkazanih takmičenja i pojave virusa među saigračima, olimpijci su u razgovoru za VICE izrazili zahvalnost što imaju priliku da se takmiče na najvećem svetskom sportskom događaju.

Bilijar, stoni-tenis, pikado jedina razonoda

Foto: Tanjug/Wang Zhao/Pool Photo via AP)

Oskar Elofson, švedski skijaš slobodnim stilom, rekao je da bi voleo da provodi više vremena sa sportistima iz drugih zemalja.

Ovaj 23-godišnjak debituje na Olimpijskim igrama u Pekingu, a imao je grubu predstavu o tome kakva će biti ograničenja zbog kovida-19 nakon što je čuo priče sportista koji su se takmičili na Igrama u Tokiju prošlog leta.

Rutine obroka, treninga i spavanja nisu se mnogo razlikovale od onih kod kuće, ističe Elofson, ali oseća intenzitet potrebe da se fokusira na takmičenje i da izbegne kovid-19.

“Nikad nisam doživeo ništa slično, što pojačava intenzitet samog boravka na Olimpijskim igrama”, 
rekao je Elofson o pandemijskim ograničenjima koja Peking ima.

Zbog dosade, Elofson ceni igre koje organizatori nude kako bi zabavili sportiste, kao što su bilijar, stoni-tenis i pikado. Pronalazi utehu u takmičenju i opuštajućem druženju sa svojim kolegama.

“Najzabavnija stvar je soba za stoni tenis. Švedska reprezentacija se tamo mnogo druži. Ja sam trenutno vodeći u našem internom švedskom turniru”, 
kaže Elofson.

Tri zone

Foto: Profimedia

Anri Kavamura, japanska skijašica slobodnim stilom u disciplini mogul, rekla je da na sličan način pronalazi načine kako da ispuni svoje slobodno vreme, jer se od sportista očekuje da ostanu što je više moguće u svojim sobama i izbegavaju nepotrebne izlaske.

“Pokušavala sam da naučim neke nove stvari. Budući da je moj trener Finac, pokušavala sam malo naučiti finski”, 
rekla je Kavamura, dodavši da bi nakon pandemije volela da zaista upozna Peking.

“Prilično je tužno, ali ipak mogu otići u suvenirnicu, to mi je dopušteno. Tako da ponekad odem tamo i tako malo uživam u Pekingu”, kaže Kavamura.

Na policama su plastične figurice pande “Bing Dven Dvena”, maskote Igara u Pekingu, šarene torbice i odeća s izvezenim logotipom Olimpijskih igara.

Unutar zatvorenog balona nalaze se tri takmičarske zone. Jedna se nalazi u centru Pekinga, druge dve u pekinškom predgrađu Janćingu i gradu Džangđijakou.

Svaka zona ima svoja borilišta i olimpijska sela – samostalne zajednice u kojima oko 2.900 sportista provodi vreme kada nisu na takmičenjima.

Sportisti moraju da skeniraju svoje QR kodove da bi ušli u objekte, od kojih su neki prekriveni finim slojem veštačkog snega kako bi dali utisak zimskog grada.

Foto: Tanjug/Wang Zhao/Pool Photo via AP
“Boli me stomak, plačem svaki dan”Ruska bijatlonka Valerija Vasnecova na Instagramu je kritikovala lošu prehranu na ZOI u Pekingu.

Objavila je fotografiju na kojoj se vidi nekoliko makarona, krompira, malo umaka i nekoliko komada mesa.

“Boli me stomak, mnogo sam bleda i imam velike podočnjake. Gotova sam. Svaki dan plačem, mnogo sam umorna”, napisala je Ruskinja uz fotografiju.

Vasnecova se hranila po ovom jelovniku najmanje pet dana nakon dolaska u olimpijski balon.

Agencija AP prenosi da su žalbe ruske bijatlonke uspele jer sada dobija više raznovrsnijih obroka i to u većoj količini.

Isti taj sneg bio je na naslovnicama, jer su pekinške Igre prve koje se u potpunosti oslanjaju na njega.

Svako unutar balona takođe mora svakodnevno da pratiti svoju temperaturu u zdravstvenoj aplikaciji.

Kao i na Igrama u Tokiju, sportisti u Pekingu moraju se svakodnevno testirati na kovid-19, nositi maske sve vreme osim tokom jela i suzdržati se od druženja sa sportistima drugih nacija.

Ipak, za razliku od Letnjih olimpijskih igara, gde je određenom osoblju i novinarima bilo dopušteno da posete Tokio, niko unutar zatvorenog balona u Pekingu ne može da ode u grad osim ako ne napušta zemlju ili ne prođe višenedeljni karantin.

Zloglasnih “anti-seks” kartonski kreveti koji su se pojavili na Igrama u Tokiju, ovde nema.

Zamenjeni su krevetima na daljinsko upravljanje koji imaju “nultu gravitaciju” i oponašaju osećaj bestežinskog stanja.

Sportaši su opisivali hranu koju poslužuju automati za pripremu hamburgera i testenine, dok se velika ružičasta kandža spušta sa plafona kako bi isporučila obrok na okrugloj tacni.

Dezinfikuje se sve, atmosfera je distopijska

Foto: Tanjug/Anthony Wallace/Pool Photo via AP

Švedski skijaš Elofson rekao je da u olimpijskom selu osoblje u belim zaštitnim odelima hoda okolo i dezinfikuje svaku površinu koju sportista dotakne: “Stvarno su dobri u dezinfekciji, zaista sam impresioniran time”.

Češka hokejašica Kolovratova rekla je da su mere, iako neophodne, pridonele distopijskoj atmosferi: “Pretpostavljam da je najbolji opis da se nalazimo u nekoj vrsti ‘Squid Gamea’, u kojoj ne možete ni videti kako ljudi izgledaju. Možete doslovno videti samo njihove oči”.

Ali, dok su ograničenja povezana s pandemijom izričito navedena u pravilima Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, postoje i druge crvene linije koje sportisti ne smeju da pređ na ovogodišnjim Igrama.

Pravilo 50 Olimpijske povelje, koje zabranjuje političke proteste tokom sportskih događaja, pokazalo se važnom temom na ovim Igrama.

S obzirom na to da se Kina suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog ugrožavanja građanskih sloboda u Hong Kongu i optužbama za masovno kršenje prava muslimanskih manjina u regiji Sinđijangu, olimpijci su upozoreni da ne otvaraju ta pitanja dok su na Igrama.

Zabrana ponašanja protiv olimpijskog duha, a posebno protiv kineskih zakona

Foto: Profimedia

“Svaki istup koji je u skladu s olimpijskim duhom biće zaštićen, ali svako ponašanje koje je protiv olimpijskog duha, posebno protiv kineskih zakona, podleže određenoj kazni”, rekao je u januaru Jang Šu, zamenik glavnog direktora odela za međunarodne odnose pekinških Igara.

Elofson je rekao da je švedska reprezentacije informirala olimpijce o političkoj klimi u Kini kako bi ih pripremila: “Svi švedski olimpijci učestvovali su na sastanku i bili smo edukovani o političkoj situaciji u Kini”.

Kolovratova je rekla kako je svesna diplomatskog bojkota Igara u Pekingu.

Sjedinjene Američke Države, Australija, Indija, Kanada i Japan, među ostalima, odlučile su da neće poslati diplomate na ove Igre u znak protesta protiv onoga što smatraju masovnim kršenjima ljudskih prava.

Ali budući da je ovo prvi nastup čeških hokejašica na Zimskim olimpijskim igrama, njena ekipa smatrala je da je važno fokusirati se na osvajanje medalje.

“Žene iz male zemlje mogu učiniti velike stvari”, zaključila je Kolovratova.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare