Život će se možda vratiti u normalu tek 2022. godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Život će se možda vratiti u normalu tek 2022. godine

Tek 2022. godine svijet može početi da razmišlja o povratku u život prije-kovida-19, rekla je dr Somia Svaminatan, naučnica iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ženevi.

“Govorimo o 2022. godini, tako da ćemo još dugo morati da održavamo iste mjere koje se trenutno primenjuju, a koje uključuju održavanje fizičke distance, nošenje maski i održavanje redovne higijene”, rekla je dr Svaminatan obraćajući se novinarima tokom virtuelnog sastanka koji je organizovala Fondacija Ujedinjenih nacija, piše CNN.

“Te mjere moraće da se nastave i kada budemo imali vakcinu i kada započnemo vakcinaciju jer nam je potrebno 60 do 70 odsto populacije stekne imunitet prije nego što dramatično smanjenje prenosa ovog virusa bude bilo vidljivo”, rekla je naučnica.

“Takođe ne znamo koliko dugo će ove vakcine štititi – to je drugi veliki znak pitanja: Koliko dugo traje imunitet? I moguće je da će vam biti potreban “pojačivač””.

Ona je dodala da zdravstveni službenici trenutno žele da kontrolišu korona virus koji prouzrokuje kovid-19, umjesto da ga eliminišu u ovom trenutku.

Iako je vremenski slijed i dalje neizvjestan i teško ga je predvidjeti, „mislim da se može reći da bismo tek 2022. godine mogli da počnemo da razmišljamo o povratku u normalan život, u stanje prije kovida-19″, rekla je dr Svaminatan i dodala da ne misli da će korona virus postati sezonski virus kako vreme bude odmicalo. Umjesto toga mogli bismo očekivati da ćemo vidjeti “uspone i padove” u broju zaraženih.

(CNN)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar