Živko Budimir oslobođen svih optužbi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas je u Opštinskom sudu Sarajevo oslobođen krivice po optužnici za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, te protivzakonito posredovanje. Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje. Tokom izricanja presude navedeno je i da nije bilo dovoljno materijalnih…

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas je u Opštinskom sudu Sarajevo oslobođen krivice po optužnici za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, te protivzakonito posredovanje.

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje.

Tokom izricanja presude navedeno je i da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu, prenose federalni mediji.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum sa Tužilaštvom te osuđeni, Petar Barišić, za kojim je raspisana potjernica, kao i pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim djelima.

Budimir se teretio da je, djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima i onih iz političkog života, kao i lica iz kriminalnog miljea, zloupotrebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz krivične evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

On se teretio i za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nezakonitim plaćanjem računa, te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, a koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Njegov advokat rekao je da je sporni račun za ručak Budimir platio iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u autletu u SAD, gdje je bio u zvaničnoj posjeti, a nakon što mu je izgubljen kofer.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

1 Komentar

mesa 10 Jula, 2019 at 2:05 pm

Svaka presuda ovakvog pravosudjs u BiH je sporna jer ne postiji ni minimum povjerenja i nadlezne institucije.
Svaka presuda koju donese takvu pravosudje je karikatura.

Odgovori

Ostavite komentar