27. Augusta 2019.

Živinsko umesto crvenog mesa smanjuje rizik od raka

Big Portal

Studija je obuhvatala 42.000 žena od 35 do 74 godine sa najmanje jednim slučajem ove vrste kancera u porodičnoj anamnezi. Došlo se do zaključka da su one koje su jele veće količine crvenog mesa bile za 23 odsto više izložene riziku od raka dojke od drugih.

S druge strane, žene koje su najviše jele živinsko meso imale su za 15 odsto manje šansi da obole od opake bolesti u odnosu na one koje su ga konzumirale u malim količinama.

Doktori su zaključili da bi prelazak sa crvenog na živinsko meso znatno smanjio stopu smrtnosti od raka dojke. Uz to, smanjenje udela crvenog mesa u svakodnevnoj ishrani umanjuje rizik od raka debelog creva, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare