11. Decembra 2022.

Žitarica koja smanjuje nadimanje u stomaku, puna magnezijuma i dovoljno samo 100 grama

Big Portal

Dok u jelima pri izboru zdravih žitarica koristimo najpre pirinač i heljdu, od prosa se mogu napraviti razna slatka i slana jela. Proso se koristio prvobitnop u Etiopiji pre oko 10 hiljada godina, a ova žitarica se mogla pronaći i na trpezi drevnih Kineza.

Sadrži brojne vitamine i minerale, a posebno se izdvajaju vitamini važni za lepotu – A i E (inače retinol acetat i tokoferol acetat).

Zbog toga se proso koristi i u službi lepote, odnosno negovanja iznutra jer su ova dva vitamina važna za jake nokte, kosu i usporavaju proces starenja. Proso takođe ima i antioksidativnodejstvo i smanjuje negativan uticaj slobodnih radikala. Bogat je i vitaminom B koji je važan za održavanje funkcionisanja mozga, ali i za kardiovaskularni sistem i proces varenja hrane.

Od minerala u produ najznačajniji je magnezijum – oko 83 mg na 100 grama prosa, što se smatra 21% dnevne potrebe. Zajedno sa vitaminima iz grupe B, magnezijum pomaže u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, a takođe pomaže da naše telo bude energično i aktivno, ali i smanjuje neprijaten grčeve u mišićima.

Dodatna prednost prosa jeste da ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti i oni koji su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju.

Proso se svrstava u složene ugljene hidrate, koji ne izaziva nagli skok šećera u krvi i pomaže da duže ostanete siti, što ga čini sjajnom namirnicom u mnogim dijetama. Istraživanja američkih naulčnika pokazuju da proso može doprineti smanjenju rizika od od dijabetesa tipa 2 (istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition). Još jedna prednost ove žitarice jeste smanjenje nadimanja i podsticaj varenja hrane.

Ipak, važno je da ne preterujete jer proso u velikim količinama može da izazove otežano funkcionisanje debelog creva. Ali u umerenim količinama je sjajna namirnica. Istovremeno, proso ima blagi diuretički (diuretički) efekat, koji uklanja soli iz bubrega i smanjuje rizik od kamenca.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare