19. Septembra 2020.

Žitarica fonio – nova superhrana

Big Portal

Ova žitarica je jedna od onih koje su uglavnom ostale nepromenjene tokom poslednjih nekoliko stotina godina.

U poslednje vreme žitarice poput heljde, prosa i kvinoje postale su deo jelovnika brojnih restorana, a svoje mesto pronašle su i u privatnim kuhinjama.

S obzirom na brojne hranjive osobine koje se pripisuju drevnim žitaricama, zrno koje ima neverovatne zdravstvene prednosti, ustvari je najmanje,

Drevne žitarice su pre svega poželjne zbog svoje hranjive vriednosti. Mnogo su korisnije za telo od nekih najčešće korišćenih sorti pirinča, kukuruza i pšenice i nude obilje korisnih vitamina i hranjivih sastojaka.

Nutricionisti smatraju da je dodavanje drevnih žitarica u ishranu dobro zbog “obilja vitamina B koji pomaže u borbi protiv stresa, magnezijuma koji pomaže u očuvanju zdravlja mišića, gvožđa i vlakana koja obezbeđuju pravilan rad i zdravlje creva”.

Takođe se smatra da one mogu pomoći u obezbeđivanju dobrih bakterija u crevima, a zdravije creva može pomoći u svemu, od probave i imuniteta do raspoloženja.

Također je poznato da drevne žitarice imaju relativno puno proteina, što je korisno za svakog ko praktikuje biljnu ishranu.

Međutim, fonio u odnosu na većinu drevnih žitarica ima još više prednosti.

Ova žitarica vodi poreklo iz zapadne Afrike, a drevni Egipćani su ga smatrali “semenom svemira” pa se fonio u toj regiji uzgaja više od 5.000 godina i verovatno je najstarija uzgajana žitarica u Africi.

Ova sitna žitarica iz porodice prosa je je od istog hranljivija, kao i od ostalih žitarica.

Izvrstan je izvor složenih ugljenih hidrata. Fonio je takođe zrno bez glutena sa niskim glikemijskim indeksom, što ga čini idealnim za osobe koje ne jedu gluten i one koji imaju visok šećer u krvi, piše Verywell Fit.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jedna šoljica kuvanog fonia ima 140 kalorija naspram 216 kalorija po šoljici integralnog pirinča, 300 kalorija po šoljici pšenične testenine i 222 kalorije po šoljici kvinoje.

Fonio je takođe bogat aminokiselinama, metioninom i cisteinom, koje podstiču zdrav rast kose, kože i noktiju, ali nisu prisutne ni u jednom drugom zrnu.

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare