Zimski praznici su stresni, a mogu biti i kobni za kućne ljubimce zbog veće upotrebe pirotehničkih sredstava - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zimski praznici su stresni, a mogu biti i kobni za kućne ljubimce zbog veće upotrebe pirotehničkih sredstava

Tokom zimskog prazničnog perioda, kada se koriste pirotehnička sredstva poput vatrometa i petardi, psi i mačke proživljavaju agoniju u strahu od tih snažnih zvukova. Zato bi ljudi koji imaju kućne ljubimce, trebali posebno da se pripreme za ovaj praznični zimski period, kako bi njihovi psi i mačke doživjeli što manje stresa, koji može biti koban za životinje.

Za mnoge pse i mačke i njihove vlasnike sezona praznika, kada se korsite pirotehnička sredstva, je veoma stresna. Psi imaju otprilike 4 puta osjetljiviji sluh od ljudi, pa im glasno pucanje petardi i vatrometa, često može biti veoma uznemirujuće i zastrašujuće iskustvo, koje može ostaviti strašne posljedice po životinje.

Vlasnici pasa i mačaka mogu učiniti neke stvari, kako bi vatromet i petarde, postali manje stresni za njihove pse. Jednostavni koraci poput osiguravanja sigurnog prostora za njihovo skrivanje u okviru doma, može pomoći u smanjenju stresa.

Foto: Unsplash

Takođe pse treba prošetati ranije naveče prije vatrometa i petardi, po nekom sigurnijem okruženju, kao što su parkovi ili obale rijeka ili sopstveno dvorište, gdje je manja mogućnost vatrometa.

Obavezno kada se pas izvodi u šetnju provjeri povodac i oglicu ili prsluk za šetnju, jer pas može kada čuje zvukove vatrometa ili petardi da se naglo otrgne iz ruke u želji da pobjegne od straha. Inače u vrijeme prazničnih zimskih vatrometa i petardi, životinje pobjegnu od straha i tada je mnogo više odbjeglih napuštenih kućnih ljubimaca na ulici, koji su se izgubili.

Osiguraj psu ili mački sigurno skrovište. Pobrini se da tvoj ljubimac ima neko sigurno zaštićeno, ušuškano mjesto, možda u nekoj korpi ili kutiji ispod stola.

Navuci zavjese, spusti roletne, pojačaj televizor ili radio, kako bi se umanjili zvukovi vatrometa ili petardi izvana.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Jeste li znali zašto lišće mijenja boju na jesen?

Vanja A

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Vanja A

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Ostavite komentar