Zid izgrađen za jednu noć i kobasice sa karijem: Dobrodošli u Hitlerov grad! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zid izgrađen za jednu noć i kobasice sa karijem: Dobrodošli u Hitlerov grad!

Berlin je nezvanična alternativna prestonica Evrope, a u ovom gradu možete videti sve.

Hiljadu puta da posetite Berlin, poseta bi svaki put mogla da bude potpuno drugačija. Jer, ovaj grad nudi bezberoj mogućnosti i zanimljive atrakcije za ljude različitih interesovanja.

Takođe, posetu Berlinu treba osmisliti u odnosu na doba godine, pošto ovaj grad diđe različitim ritmom leti u odnosu na zimu. Veliki broj javnih zgrada ima zastakljen atrijum, pa je i zimi poseta Berlinu prijatna. Leti, međutim, grad otvara terase i silazi na reku.

Ipak, neke od znamenitosti nemačke prestonice nikada ne treba propustiti.

Najbogatije ostrvo na svet u i kobasice!

1. Ostrvo muzeja

Upravo na reci Špreji nalazi se najbogatije ostrvo na svetu, koja je i pod zaštitom UNESKO, jer se na njemu nalazi pet neprocenjivih muzeja: Pergamon, Bode, Novi muzej, Nacionalna galerija i Altes muzej. Ovde možete videti čitav grčki grad prenet kamen po kamen iz Male Azije i Ištar kapiju iz Vavilona, ali i sresti se oči u oči sa najlepšom ženom Starog sveta – Nefretetom.Vurst ili kobasicePravi berlinski specijalitet su kobasice. Međutim, vodite računa: jedu ih sa kečapom, karijem i vočesterom, ali bez hleba!

Prošetajte kupolom Rajhstaga.

2. Rajhstag

Nemački parlament možete slikati sa travnjaka, ali i popeti se na staklenu kupolu. Poseta se najavljuje. Možete ga posetiti i u sklopu ture Treći rajh. Nije daleko ni spomenik jevrejskim žrtvama, kao i mesto na kojem se nalazio Hitlerov bunker.

View on Reichstag in Berlin

Parlament sa staklenom kupolom Foto: Piksabej

3. Brandenburška kapija

Između Rajhstaga i “ostrva muzeja” nalazi se Brandenburška kapija kojom počinje najčuvenija ulica Pod lipama.

Berlinski zid je dignut za jednu noć.

4. Berlinski zid

Samo se ostaci mogu videti čuvenog zida koji je razdvajao grad, a podignut je tokom noći 13. avgusta 1961. godine. Srušen je 9. novembra 1989. godine i ostaci su pod zaštitom države, pa turisti mogu da ih vide i slikaju se sa njima, ali ne i da uzimaju komadiće.

Zid je najveća trakcija Foto: Depozit

5. Grafiti i ulična umetnost

Berllin je alternativna prestonica Evrope sa neznanim brojem fasada ukrašenim grafitima. Mite je centar noćnog života, a prepun je kafića sa baštama. Najbolji buvljak se nalazi u Mauer parku, a vintidž garderoba može da se nalazi na nekoliko mesta u gradu.

Danas objavljeno

U susret praznicima koji nas očekuju: Evo kako pravilno da postavite sto

Zeljka

Kako je Kina oprostila Martinu Skorsezeu

Zeljka

Prvo odijelo od brkova, brade i kose – šta dizajnerka poručuje muškarcima?

Zeljka

Ostavite komentar