19. Februara 2022.

“Zgražavanje”

Big Portal

Kurti, kako ističu iz eparhije, ponovo otvoreno podriva odluku kosovskog ustavnog suda u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Eparhija je apelovala na međunarodnu zajednicu da utiče da se takvo ponašanje bez presedana prekine.

Eparhija raško-prizrenska u saopštenju ističe da uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je doneta nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju.

“Politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske Pravoslavne Crkve, i pokazuje da se ovaj prostor umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod, nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija”, navedeno je u saopštenju.

Eparhija očekuje da, budući da su odluku ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIK-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte, će ta odluka biti izvršena posle šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani i da će manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi biti upisana u katastar.

“Vansudsko komentarisanje presude koja je punopravna i konačno presuđena je politički neodgovorno i opasno jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, naše monaštvo i UNESKO kulturnu baštinu i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom KFOR-a”, navodi Eparhija.

Isaknuto je da se po ko zna koji put iz Prištine poručuje da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja sme da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici.

Eparija ukazuje da takav odnos zasnovan na aroganciji i odsustvu bazičnog poštovanja prava i sloboda svih građana jasno pokazujue kakav bi položaj Srpske Pravoslavne Crkve bio u sistemu u kom bismo na bilo koji način zavisila od istih tih institucija.

Eparhija raško-prizrenska na kraju saopštenja navodi da ostaje otvorena za normalnu komunikacijusa lokalnim institucijama, u okvirima svojih pravnih i crkvenih nadležnosti, ali da ne može da dozvoli da se pravno nasilje i ucene otvorenim nesprovođenjem pravosnažnih sudskih odluka koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svetu neprikosnovena.

Podsetimo, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je za manastir Visoki Dečani, da je pitanje vraćanja zemljišta ovom manastiru “odluka režima Slobodana Miloševićevog”, kojoj “nije mesto u ovom veku”.

On je rekao da sumnja u odluku Ustavnog suda da manastiru Dečani dodeli 24 hektara.

“Razumem da manastir Dečani treba da ima prostor, razumem da im je potreban mir, ali mi imamo uobičajenu rezervu za odluke koje je na naše iznenađenje prihvatio Ustavni sud, koji je vodio slučaj bez prolaska kroz uobičajene faze. Odluke Miloševićevog režima ne mogu da žive u našem veku”, rekao je on.

Kurti je rekao da društvo ne može da se vrati u period pre 1999. godine, niti pre 2008. i 2012. godine, kada je uklonjen nadzor nezavisnosti Kosova.

“To su stvari koje su se dešavale u prošlosti, mi smo tu gde jesmo i svaki pokušaj vraćanja u prošlost, verujem da ne može biti budućnost”, rekao je Kurti i dodao da je dijalogom neophodno rešiti pitanje manastira Dečani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare