Zgrada IDDEEA-e „skočila“ sa 16 na 22 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zgrada IDDEEA-e „skočila“ sa 16 na 22 miliona KM

Umjesto planiranih 16,3 miliona maraka, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, spremna je da novi objekat u Banjaluci plati 38 odsto više, preciznije 22,5 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Naime, ova Agencija posljednjih nekoliko godina pokušava da nađe izvođača koji će izgraditi objekat za smještaj te institucije, ali zbog mnogobrojnih žalbi i propusta u postupku javne nabavke, ne uspijeva da to privede kraju.

Za ovaj projekat vladalo je veliko interesovanje najvećih građevinskih kompanija, a zanimljivo je bilo da ponuđači, pored toga što nisu ispunili sve tražene stavke na prošlogodišnjem tenderu, nisu iskazali ni cijene.

Najnoviji tender raspisan je 5. jula ove godine, procijenjene vrijednosti 16,3 miliona KM, uslijedile su žalbe, izmjena tenderske dokumentacije, a odluke o poništenju ili zaključenju ugovora još nema.

Međutim, ima Prednacrta program rada Agencije za 2020. godinu iz kojeg je vidljivo da je prioritet za iduću godinu izgradnja objekta za trajni smještaj u Banjaluci za sjedište Agencije i Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata.

„Po okončanju postupka javne nabavke i izbora ponuđača za izvođenje radova na izgradnji predmetnog objekta, a po zaključenju ugovora o građenju, na osnovu sredstava osiguranih budžetom institucija BiH za ovu namjenu, 2020. godina će biti prva od tri godine planirane izgradnje“, navedeno je u programu rada Agencije za 2020, u koji smo imali uvid.

Izvođenje radova na izgradnji objekta koštaće budžet Agencije 22.530.000 KM.

„Rješavanje smještajnih kapaciteta Agencije i njenih organizacionih jedinica je u cilju racionalizacije troškova na ime zakupa, osiguranja adekvatnih uslova za IT infrastrukturu i obezbjeđenje sigurnosnih aspekata u procesu proizvodnje identifikacionih dokumenata“, istakli su u programu.

Grad Banjaluka je 2014. izdala građevinsku dozvolu za izgradnju objekta Agencije na lokaciji bivše kasarne Trapisti. Dozvola važi do kraja 2020. godine.

Tender za izgradnju 16,3 miliona KM vrijedne zgrade Agencije u Banja Luci bio je raspisan još 2015, a zatim i 2018. godine.

Zainteresovane za gradnju bile su, između ostalog, kompanije „Sector Security“, „Aragosta invest“, „HIDROKOP“, „ELNOS BL“, „Telegroup“, „Prijedorputevi“, „Integral inženjering“…

(Capital)

Danas objavljeno

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Osumnjičen da je seksualno zlostavljao djevojčicu (13)

M.

U Pitsburgu se srušio most, ima povrijeđenih ljudi

M.

Ostavite komentar