“Zglobovi će biti odvojeni, to nije problem” - Otkriveni užasavajući detalji razgovora Kašogijevih ubica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Zglobovi će biti odvojeni, to nije problem” – Otkriveni užasavajući detalji razgovora Kašogijevih ubica

U trenucima prije ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošlog oktobra, ubice su ga čekale u saudijskom konzulatu u Istanbulu i uzrujavale se zbog zadatka koji treba da obave, navodi se u izvještaju UN.

U trenucima prije ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošlog oktobra, ubice su ga čekale u saudijskom konzulatu u Istanbulu i uzrujavale se zbog zadatka koji treba da obave, navodi se u izvještaju UN.

– Da li će biti moguće da se stavi tijelo u vreću – upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prestolonasljednika, piše u izvejštaju specijalne izaslanice UN-a Agnes Kalamard.

– Ne. Preteško je – odgovorio je Salah al Tubajgi, forenzičar iz ministarstva unutrašnjih poslova koji je i raskomadao i bacio tijelo.

Rekao je da će zadatak “biti lagan”.

– Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične kese i isječemo tijelo na djelove, biće završeno. Zamotaćemo svaki dio – nastavlja Tubajgi.

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina se sudi na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar spoljnjih poslova Adel al Džubeir odbacio je izvještaj kao “ništa novo”.

– Izvještaj izaslanice u vijeću za ljudska prava sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet – dodao je.

Izveštaj koji poziva na istragu protiv prestolonasljednika Muhameda bin Salmana i drugih visokih saudijskih zvaničnika, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacije sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Kašogi, kritičar prestolonasljednika i kolumnista Vašington posta, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kalamardova je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prestolonasljednik naredio likvidaciju, što saudijski službenici odbacuju, piše Blic.

Mediji su objavili sadržaj nekih snimaka, ali izvještaj otkriva zastrašujuće nove detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem Mutreb pita je li “žrtveno janje” stiglo.

Nijednom se ne spominje ime novinara, ali 2 minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je primljen u konzulov kabinet na drugom spratu, gdje sreće Mutreba, koga je poznavao jer su radili u Londonu nekoliko godina ranije.

Mutreb je rekao Kašogiju da pošalje sinu SMS.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Ucjenjivali Banjalučanku tri godine: Tražili novac da ne objave njene kompromitujuće fotografije

M.

Luka Lovre osuđen na 5 godina robije

M.

Uragan Jan pogodio Kubu

M.

Ostavite komentar