Zglobove ne krivi samo artritis - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zglobove ne krivi samo artritis

Artroza najčešće pogađa žene u menopauzi. Degenerativne promene mogu da nastanu i usljed čestih povreda, gojaznosti, hormonskog disbalansa

Foto: Depositphotos

ISKRIVLjENI zglobovi šaka iako su neizbežna posledica reumatoidnog artritisa, često nisu znak ove bolesti. Razlog ovih promena, kada nije reč o reumatoidnom artritisu, su artroze. Doktor Nikola Roganović iz Instituta za reumatologiju, objašnjava da u slučaju artroza do oštećenja hrskavice zgloba dolazi usled genetskih i mehaničkih faktora, dok kod reumatoidnog artritisa hrskavica i zglob propadaju usled zapaljenja. Ove degenerativne promene najčešće pogađaju žene, po pravilu nastaju na zglobovima šaka, ali mogu da zahvate i sve druge zglobove.

– Najčešće se javljaju artroze vršnih zglobova prstiju šaka, potom i nižih zglobova – kaže dr Roganović. – Osim ovih zglobova, degenerativne promene se veoma često sreću na kolenima, kukovima, stopalima, kao i na donjim vratnim i donjim lumbalnim pršljenovima.

Ove promene nisu samo estetske, već su i bolne pri pokretima.

– Napredovanjem artroze bol postaje intenzivniji i može da se javlja i bez pokreta i opterećenja – kaže naš sagovornik. – U toj fazi postoji i ograničenje pokreta u zglobu i pojava otoka, a kasnije se mogu javiti i deformiteti i nestabilnost u zglobu.

Starenjem raste rizik da se oboli od artroze, mada nije isključeno da se ona pojavi i u mlađem životnom dobu.

– Artroze se obično javljaju kod starijih od 45. godine, pre svega žena – kaže Roganović. – Naročito su u riziku žene u menopauzi, posebno kada su u pitanju kolena i šake. Bitan razlog za to leži u tome što se smanjuje nivo estrogena, hormona koji deluje zaštitno na zglobnu hrskavicu. Genetski faktori su takođe bitni, što najbolje pokazuje činjenica o znatno češćoj pojavi ove bolesti kod osoba koje u familiji već imaju one sa dijagnostikovanom artrozom.

Degenerativne promene na zglobovima mogu da nastanu i usled čestih povreda, pre svega sportskih. Takođe, karakteristične su i za profesije kod kojih postoji prekomerna upotreba određenih zglobova.

– I gojaznost predstavlja jedan od faktora rizika i to ne samo zbog povećanog opterećenja nosećih zglobova, kao što su kolena, kukovi i zglobovi kičmenog stuba, već i zbog povećanog stvaranja prozapaljenskih citokina koji dovode do ubrzane razgradnje hrskavice – kaže dr Roganović.

OTOK KOLENA

ARTROZE često prati i otok zglobova, a ubedljivo najčešće kolena. U tom slučaju terapija je stavljanje hladnih obloga i strogo mirovanje. Kada ove mere ne daju rezultat, lekari se odlučuju na izvlačenje viška tečnosti iz zgloba pomoću igle i ubrizgavanje leka u upaljeni zglob.

Danas objavljeno

Bol u ručnom zglobu ne treba zanemariti

V.R.

Bakina kuhinja: Kiseo kupus, pravi svadbarski

V.R.

Namirnica koja narušava kvalitet sna

V.R.

Ostavite komentar