OKO zglobova nogu često se pojavljuju edemi, odnosno otoci koji stvaraju neprijatne bolove, naročito kod osoba čije radno mesto zahteva sedenje ili stajanje. Kako bi se na vreme rešio, potrebno je otkriti uzrok oticanja koji može da bude netipičan.

Vene

Ako postoji problem sa venama na nogama to će uticati na cirkulaciju krvi prema srcu, koja će ostati u zglobovima nogu. Vene imaju “jednosmerne ventile” koji se vremenom mogu opustiti i omogućiti tečnosti da iscuri.

Lekovi

Lekovi protiv visokog pritiska, antiupalni, steroidni i neki lekovi protiv bolova mogu imati efekat zadržavanja tečnosti. Slično mogu da deluju i tablete hormona poput estrogena i antidepresivi.

Infekcija

Crvenilo, mekoća tkiva, toplina i otok su pokazatelj infekcije. Rana koja nije dezinfikovana i zalečena stvara opasnost da bakterije prodru u tkivo zgloba. Deca i stariji osetljivi su na septični artritis, dok uzrok otečenih zglobova može da bude i celulitis.

Gojaznost

Gojazne osobe mogu imati otečene zglobove zbog viška težine, zadržavanje tečnosti oko zglobova i skladištenja hormona u masnom tkivu. Hormonalna neravnoteža takođe može da izazove zadržavanje tečnosti.

Povreda

Kad vas bole zglobovi zbog povrede, telo šalje više krvi u taj deo tela. Krv donosi sveže ćelije za brže izlečenje, a istovremeno doprinosi stvaranju otoka, kako bi se područje povrede imobilisalo. Zbog toga, ovakvu vrstu otoka često prati podliv.

Artritis

Najčešći simptomi su otok zglobova, bolovi i problemi sa kretanjem. Učestaliji je kod starije populacije i zahvata sve zglobove u telu, koji natiču zbog upalnih procesa.

Srce

Kod kongestivnog zastajanja srca, srčana komora više ne može normalno da pumpa krv. Najčešće se ta krv povlači prema zglobovima, što prouzrokuje njihovo oticanje.

Jetra i bubrezi

U slučaju oštećenja ili bolesti bubrega, često dolazi do akumuliranja tečnosti u donjim ekstremitetima. Kod zatajenja bubrega može se pojaviti otok cele noge ispod kolena. Zbog bolesti jetre takođe dolazi do manjka proteina, zbog čega se tečnost nakuplja u nogama.

Trudnoća

Razlog za oticanje nogu u trudnoći bi mogao biti višak krvi i tečnosti koja se stvara u telu što mu omogućava širenje tela, a samim tim i rast bebe. Hormonalne promene i dodatni pritisak na vene dovode do stvaranja otoka u zglobovima tokom trudnoće.