Žestoke reakcije zbog izjave Bisere Turković o Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Žestoke reakcije zbog izjave Bisere Turković o Srpskoj

Izjava ministrice inostranih poslova Bisere Turković da je “RS pod pritiskom zbog Milorada Dodika kao što je bila Njemačka u doba Hitlera” ujedinila je politčku scenu u Republici Srpskoj, ujedinila je političku scenu Republike Srpske gdje su izbrisane granice između vladajućih i opoicionih prvaka.

Prvi je reagovao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija (SNSD) koji je tražio izvinjenje Turkovićeve srpskom narodu.

“Izjava Turkovićeve, ne samo da ne priliči ministru inostranih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Tegeltija, dodajući da je njena izjava usmjerena protiv Republike Srpske.

Na tom fonu bila je i predsjendica RS Željka Cvijanović (SNSD) koja je kazala da Bisera Turković ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva.

“Ovakve izjave i atmosfera mržnje koja dolazi iz Sarajeva, dodatno će osnažiti našu svijest o važnosti jačanja Republike Srpske i njenih institucija, o čijoj budućnosti sasvim sigurno neće odlučivati Bisera Turković, niti bilo koji izdanak političkog Sarajeva”, kazala je Cvijanović u izjavi Srni.

Skoro svi politički faktori u Republici Srpskoj su osudili izjavu Bisere Turković, koja u intrevjuu nije krila zadovoljstvo stavovima koje su nedavno iznijele bivše američke diplomate u jendom od odbora Kongresa kao smjernice novoizabranom predsjendiku SAD kako “urediti” BiH.

Izjavu Bisere Turković osudio je i predsjednik SDS Mirko Šarović koji je rekao da su izjave ministrice inostranih poslova BiH koje se odnose na srpski narod i Republiku Srpsku skandalozne, neprihvatljive i netačne i da ona pokušava vratiti spiralu sukoba u BiH.

Šarović je naglasio da je potrebno preduzeti mjere i poteze u vezi sa njenom izjavom i da se preko ovoga ne bi trebalo preći.

“Odavno nisam čuo lošiju izjavu sa tako visokog mjesta. U BiH se tako ne govori, pogotovo tako ne govori ministar inostranih poslova. To je neustavno i nezakonito”, rekao je Šarović.

On je istakao da je Republika Srpska neupitna i dio je međunarodnog sporazuma.

“Svi naši izabrani predstavnici mogu da nam se sviđaju ili ne sviđaju, ali poštovanje mora da bude osnovno. Taj nivo na koji se spustila ministar inostranih poslova je neprihvatljiv i iznenađujući”, naveo je Šarović.

I predsjednik DNS Nenad Nešić

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić otišao je i korak dalje. On poziva predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene inicijativu za njenu smjenu.

”Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija treba da pređe sa riječi na djela i umjesto šturih osuđujućih izjava povuče konkretan potez i pokrene smjenu ministarke Turković”, naglašava Nešić i dodaje da je način na koji ministarka Turković govori o Republici Srpskoj i njenim predstavnicima nije put unutrašnjeg pomirenja, put budućnosti”.

Izjavu Bisere Turković osudile su i brojne nevladine organizacije u Republici Srpskoj.

(BN)

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar