Zeri: Rama preko "mini-Šengena" prekršio sporazum o partnerstvu KiM i Albanije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zeri: Rama preko “mini-Šengena” prekršio sporazum o partnerstvu KiM i Albanije

Sporazum o “mini-Šengenu” koji su inicirali Vučić i albanski premijer Edi Rama krši strateški sporazum koji su KiM i Albanija potpisali 2014., ocenjuje Zeri.

Zeri podseća da su pre šest godina vlada premijera Edija Rame i vlada Hašima Tačija potpisali dokument o strateškom partnerstvu između tzv. Kosova i Albanije.

Što se tiče rasprave o “mini-Šengenu”, postoje neke tačke u ovom dokumentu za koje se čini da ih je vlada Albanije prekršila, konkretno, deo koji se odnosi na jačanje saradnje i intenziviranje međuvladinog dijaloga, navodi Zeri.

“Sporazu o “mini-Šengenu” koji su pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Edi Rama mogao bi se opisati kao kršenje ovog dokumenta. Konkretno, razvojem nekoliko samita Srbija – Albanija – Severna Makedonija i stavom protiv tzv. Kosova, vlada Edija Rame prekršila je dokument koji je potpisala sa kosovskim premijerom”, navodi se u tekstu.

Podseća se da se u dokumentu navodi da će vlada Albanije podržati Kosovo i njegovo predstavljanje u regionalnim inicijativama, ali da je “mini-Šengen” suprotno od toga, jer onemogućava prisustvo tzv. Kosova i zapostavlja njegovu ulogu u regionu.

Strateško partnerstvo najvažniji je politički i diplomatski dokument koji tzv. Kosovo i Albanija mogu da potpišu. Bivši ministar Ditmir Bušati, u objavi na Fejsbuku, povodom godišnjice ovog sporazuma, zatražio je da se uradi bilans šta su Priština i Tirana postigli u šest proteklih godina.

Izvor: Zeri, Kosovo online

Danas objavljeno

Lideru laburista rekli da napusti pab jer se nije usprotivio vlasti

M.

Zapaljena srpska kuća u Mostaru

M.

Automobilom uletio na terasu restorana

M.

Ostavite komentar