Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zenvo Automotive će proizvesti svega tri primjerka svog novog hiperautomobila TSR-GT, a sva tri su već rezervisana, odnosno prodana.

Danska kompanija Zenvo Automotive je dospjela na naslovnice prije nekoliko godina zahvaljujući aktivnom krilu svog modela TSR-S, ali je novi TSR-GT usvojio fiksno stražnje krilo te služi kao “labuđi” pjev TS porodice predstavljajući aerodinamičniju i bržu verziju. Promjene karoserije čine hiperautomobil izuzetno aerodinamičnim te omogućavaju veću maksimalnu brzinu u odnosu na prethodne TS “derivate”.

Osim aerodinamičkih poboljšanja, koja uključuju duže stražnje krilo i aerodinamične poklopce felgi, TSR-GT koristi i snažniji motor. Riječ je o 5,8-litarskom V8 motoru s dva kompresora, koji razvija 1.360 KS. Ovaj motor može koristiti E85 gorivo, a u poređenju sa standardnim modelom TSR-S isporučuje dodatne 183 KS.

Maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 424 km/h, dok je TSR-S, koji je bio više fokusiran na stazu, mogao dostići 325 km/h.

Kao što mu ime govori, TSR-GT je više grand tourer, zbog čega je i karbonska unutrašnjost modela TSR-S zamijenjena luksuznijom koja je presvučena različitim vrstama kože. Zenvo je također proizveo nove patosnice od velura s kožnim rubovima, koje imaju i funkciju zvučne izolacije.

Samo tri cestovna primjerka modela ugledat će svjetlo dana, a sva tri su već rasprodana po nepoznatoj cijeni. GT dolazi nakon modela TSR namijenjenog isključivo stazi, koji smo vidjeli 2016. godine, kao i modela TS1 GT te TSR-S koji su stigli kasnije.

Potpuno novi model na tržište stiže u trećem kartalu 2023. godine, a iz Zenva kažu da će koristiti V12 motor s dva električna turbopunjača koji će razvijati 1.200 KS, ali i električni motor koji će povećati ukupnu snagu na 1.500 do 1.800 KS.

Danas objavljeno

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Zeljka

Kineski Xpeng stiže na evropsko tržište sa električnim modelima P7 i G9

Zeljka

Oglasili prodaju „poršea“ vrijednih 148.000 dolara za 18.000

Zeljka

Ostavite komentar