Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ VRAĆA SE NA SCENU: Koncert povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike - BIGportal.ba
Banja Luka

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ VRAĆA SE NA SCENU: Koncert povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike

Nakon privremenog odsustva sa scene i pauze koju je prouzrokovala pogoršana epidemiološka situacija, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ se vraća svojim redovnim aktivnostima, a pred ansamblom se nalaze novi izazovi i značajni projekti planirani u koncertno-takmičarskoj sezoni u 2021. godini.

Ženski kamerni hor „Banjalačanke“ će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju Svjetskog dana muzike, te kroz mini koncert najaviti predstojeću koncertno-takmičarsku sezonu hora. Polučasovni koncertni nastup najtrofejnijeg ženskog horskog ansambla iz Republike Srpske održaće se na otvorenom, u prostoru Muzičkog paviljona parka “Petar Kočić”, danas sa početkom od 21 čas.

– Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od dijela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokalne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora „Banjalučanke“. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, mini koncert će konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara. To znači da će svi oni koji to veče budu u prilici da prisustvuju našem nastupu moći uživati u efektnim i za naš hor namijenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama numera iz žanra popularne muzike – rekao je Mladen Matović kompozitor i dirigent hora.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta „Palladio“ i instrumentalisti Mladen Janković (klavir) i Zoran Vujić (perkusije).

– Pred horom se nalazi ambiciozna koncertno takmičarska sezona, a najznačajnije oktivnosti u 2021. godini podrazumijevaju organizaciju gala koncerta na tvrđavi Kastel i učešće na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Belgiji, na kojoj “Banjalučanke” brane olimpijsko zlato sa prethodno Olimpijade u Južnoafričkoj Republici. Olimpijada u Belgiji će se održati od 30. oktobra do 7. novembra i okupiće više od četiri stotine ansambala iz preko sedamdeset zemalja svijeta – objasnio je Matović.

Svjetska horska Olmpijada je najmasovnije i najznačajnije svjetsko horsko takmičenje, a Ženski kamerni hor “Banjalučanke” će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH u najvišem rangu takmičenja “The Championship Competition”.

MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU
U prethodnih deset godina hor „Banjalučanke“ je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu i Kalamati, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, te olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju i Olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici.
Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musica Mundi”.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Pokreni posao: Javni poziv za besplatno učešće u programu podrške razvoju biznisa

M.

Obradujmo najmlađe: Udruženje “Četiri plus” počelo akciju prikupljanja paketića

M.

Jedna ulica u Banjaluci danas ostaje bez vode veći dio dana

M.

Ostavite komentar