25. Septembra 2019.

Ženka morža potopila brod ruske mornarice u želji da zaštiti mladunca

Big Portal

Brod tegljač Altaj iz Sjeverne flote ruske mornarice bio je na putu za arhipelag Zemlju Franje Josifa i prevozio je naučnike iz Ruskog geografskog društva, javlja Sajens Alert.

“Široki polarni predjeli prepuni su opasnosti”, stoji u nedavnom izvještaju grupe naučnika.

Jedna od tih opasnosti su morževi, veliki polarni sisari koji mogu biti teški više od jedne tone i izuzetno su opasni ako se osjete ugroženim.

Da bi došli na kopno, članovi ekspedicije morali su da upotrebe manje desantne brodove, a jedan od njih napala je ženka morža koja je na taj način pokušala da zaštiti svoje mladunce.

Iz mornarice je saopšteno da su “ozbiljniji problemi izbjegnuti zahvaljujući dobro koordinisanoj reakciji mornara Sjeverne flote koji su uspjeli da udalje čamac od morža, a da ga pritom nisu povrijedili”.

Časopis Barents Observer piše da se u blizini morža u tom trenutku nalazio dron, iako nije potvrđeno da je to bio uzrok agresivnog ponašanja životinje.

Ruska mornarica saopštila je oprema nije oštećena.

“Morževi su napali jedan od čamaca na ekspediciji. Čamac je potonuo, a tragedija je srećom izbjegnuta zahvaljujući reakciji vođe naše grupe. Svi učesnici ekspedicije uspješno su stigli na kopno”, navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi “bliski susret” ruske mornarice s morževima. Tako su se u maju ove godine na internetu pojavile fotografije iz 2006. na kojima je prikazan veliki morž kako spava na ruskoj podmornici, prenose mediji.

National Geographic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare