21. Januara 2020.

Zeničanin Adis Abaz izručen iz Belgije u BiH

Big Portal

Abaz je uhapšen zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. novembra 2015. godine u pariskom klubu “Bataklan” ubili 131 lice, a 413 lica je tada teže ili lakše ranjeno.

U Sud BiH koji je, takođe, tražio Abaza za kojim je bila raspisana potjernica zbog trgovine narkoticima, juče je održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Abazov advokat Senad Kreho potvrdio je da je njegovo klijent izručen prema optužnici za trgovinu narkoticima, dodavši da je Abaz u Belgiji oslobođen optužbi za terorizam. Pozivajući se na izvore iz Suda BiH, list navodi da je Abaz uhapšen u Drezdenu na osnovu potjernice belgijske policije, koja ga tereti za podržavanje terorističke organizacije koja se dovodi u vezu sa napadima u Parizu.

On je zbog toga i bio najprije izručen Belgiji.
Odgovornost za napad u Parizu preuzela je teroristička organizacija “Islamska država”, a navodno je koordinisan iz Brisela.

Njemačke vlasti rekle su tada da su otkrile dvojicu državljana BiH koji se sumnjiče za kršenje zakona o vojnom naoružanju, te da je na jednoj od pušaka koje su korištene u ovom stravičnom zločinu pronađen i Abazov otisak.

On nije bio fizički prisutan u vrijeme napada u Parizu, jer se tada nalazio u BiH, ali je bio osumnjičen da je teroristima prodao oružje. Abaz je odranije poznat policijskim agemncijama u BiH i ima veliki kriminalni dosije.

On je 2011. godine osuđen na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge i vojnog naoružanja, da bi 2018. godine bio hapšen zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju. Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu protiv ovog lica.

Avaz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare