ŽENE U BiH TRPE NASILJE Studija OEBS otkriva ŠOKANTNE detalje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ŽENE U BiH TRPE NASILJE Studija OEBS otkriva ŠOKANTNE detalje

Čak 60 odsto žena u BiH smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama, pokazalo je najnovije istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbjednosti žena. Rezultati ovog istraživanja, koji su juče prezentovani javnosti, otkrili su još neke šokantne činjenice o stavovima žena. Naime, 40 odsto žena u BiH…

Čak 60 odsto žena u BiH smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama, pokazalo je najnovije istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbjednosti žena.
Rezultati ovog istraživanja, koji su juče prezentovani javnosti, otkrili su još neke šokantne činjenice o stavovima žena.

Naime, 40 odsto žena u BiH izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Skoro polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 odsto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje.

Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, zbog stida, materijalne zavisnosti od nasilnika ili uopšte materijalne nesigurnosti, nedostatka informacija, ali i nepovjerenja u institucije i službe koje bi im, po zakonu, trebalo da pruže podršku.

Veliki broj žena ćuti i trpi nasilje zbog straha od osvete nasilnika, pokazalo je ovo istraživanje.

Da se nasilje nad ženama i djevojkama se više ne smije zanemarivati i da to nije individualni, nego ozbiljan i duboko ukorjenjen društveni, pa i bezbjednosni problem, upozorio je i predsedavajući OEBS-a, Miroslav Lajčak, tokom zvanične posjete BiH.

Ova studija je provedena u 7 država članica OEBS-a: Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini.

U regionu je 15.000 žena ispitano o različitim oblicima nasilja koje su doživjele, kao i o stavovima o nasilju. U istraživanju u BiH je učestvovala 2.321 žena u dobi od 18 do 74 godine.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar