Žene koje ne jedu dovoljno crvenog mesa mogu da obole od dvije ozbiljne bolesti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Žene koje ne jedu dovoljno crvenog mesa mogu da obole od dvije ozbiljne bolesti

Mlade žene koje konuzumiraju malu količinu crvenog mesa i mlečnih proizvoda bi se kasnije u životu mogle susresti sa zdravstvenim problemima, pokazalo je novo istraživanje.

Profesor Ian Givens s Univerziteta Reading u Engleskoj kazao je da polovina devojčica, odnosno devojaka u dobi od 11 do 18 godina konzumira nedovoljno joda, kalcijuma i cinka. Istakao je da su žene izloženije riziku od razvoja nutritivnih nedostataka u odnosu na muškarce zato što su poruke o negativnim efektima konzumiranja mesa i mlečnih proizvoda uglavnom usmerene prema njima.

Givens je takođe istakao da postoji veliki broj razloga za smanjenje unosa mesa, ali da ipak treba biti na oprezu ukoliko odlučite da praktikujete biljnu ishranu.

“Tinejdžerske godine su ključne za razvoj kostiju. Ukoliko u tom periodu ne jedete dovoljno korisnih sastojaka, postaćete skloni lomovima”, kazao je.

Nutricionistica Ana Mapson rekla je da manjak nutrijenata uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kao što su anemija i osteoporoza. Iako je moguće jesti uravnoteženu vegansku ishranu, prethodno je potrebno napraviti detaljan plan o tome kojim hranjivim materijama ćete zameniti meso i mlečne proizvode.

“Na primer, vegeterijanci ne uzimaju omegu 3, koja je naročito važna za zdravlje mozga. Dokosaheksaenoična kiselina (DHA) je neophodna za njegovo normalno funkcionisanje” , dodala je.

Danas objavljeno

Spremite se za ljeto: Trikovi kojim ćete spriječiti pojavu uraslih dlaka

Vanja A

Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Vanja A

3 smutija za bolji imunitet

Vanja A

Ostavite komentar