Žene, hrabrost, mit: Najveća skulptura ptice na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Žene, hrabrost, mit: Najveća skulptura ptice na svijetu

U Parku prirode Džataju, nalazi se najveća skulptura ptice na svetu, a osim što je simbol hrabrosti i mit po kojem je nastala, kamena ptica predstavlja i sigurnost i čast žena.

Skulptura je duga 61 metar, široka 46 i visoka 21 metar. Nalazi se u Čadajamangalamu, u distriktu Kerala u Indiji. U okviru skulpture, nalaze se i muzeji koji posetiocima približavaju taj deo Indije, ali i kakva je ona nekada bila.

https://www.instagram.com/p/B5fMfvYg6pa/?utm_source=ig_web_copy_link

Kamenu pticu napravio je Radživ Ančal, koji je osim skulptor i reditelj. On je skulpturu napravio na steni za koju se vezuje mit iz indijskog epa Ramajana. U epu piše da je pticu Džataju ubio sledbenik božanstva Šive Ravanu.

Ravanu je biće sa deset glava i tela spojenih u jedno što predstavlja šest šastri i četiri vede. Ravanu je ranio pticu Džataju koja je pala na stenu i umrla. Zbog ovog verovanja i najveća skulptura ptice ima samo jedno krilo, jer joj je drugo odsečeno.

Osim što predstavlja indijski ep Ramajanu, hrabrost, sigurnost žena, ova skulptura ptice Džataju predstavlja i vreme koje je nekada postojalo, kada su ljudi, životinje i ptice živeli u miru.

https://www.instagram.com/p/B5eumXOATII/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: B92

Danas objavljeno

Oboren dosadašnji rekord “Potere”

Vanja A

Fil Kolins i Genesis zaradili 300 miliona dolara

Vanja A

Dua Lipa uhvaćena u zagrljaju sa 11 godina starijim voditeljem

Vanja A

Ostavite komentar