Žena prvi put na čelu najstarije novinske svjetske agencije - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Žena prvi put na čelu najstarije novinske svjetske agencije

Italijanka Alesandra Galoni postaće glavna i odgovorna urednica Rojtersa, kao prva žena na tom položaju u 170 godina dugoj istoriji ugledne novinske agencije.

Rođena Rimljanka, Galoni će na tom će mestu zameniti Stivena Adlera koji krajem aprila odlazi u penziju. Pod Adlerovim rukovodstvom Rojters je osvojio stotine nagrada, uključujući i sedam Pulicerovih nagrada koje se smatraju najvećim priznanjem u novinarskoj branši.

Četrdesetsedmogodišnja Galoni poseduje diplome Harvarda i Londonske škole ekonomije i tečno govori četiri jezika.

Na početku karijere je radila u informativnom servisu Rojtersa na italijanskom jeziku, da bi zatim 13 godina radila za Vol strit džurnal (Wall Street Journal).
Kao novinarka i urednica njujorškog lista u Rimu, Parizu i Londonu uglavnom se specijalizovala za ekonomske i poslovne vesti.

U Rojters se vratila 2013. godine na mesto urednice redakcije za Južnu Evropu.

Galoni dolazi na čelo Rojtersa u trenutku kada se ta kuća suočava sa brojnim izazovima, od kojih su neki zajednički svim informativnim agencijama, saopštio je Rojters.
Agencija je prenela njene reči da je “ponosna što će voditi prvorazrednu redakciju, prepunu talentovanih, angažovanih i inspirišućih novinara”. “Punih 170 godina Rojters postavlja standarde nezavisnog, kredibilnog i globalnog izveštavanja”, rekla je Galoni.

Predsednik Rojtersa Majkl Fridenberg izjavio je da Galoni poseduje “uverljivu viziju budućnosti agencije”, dodajući da se ona “kao kandidat istakla u obimnom procesu regrutacije, koji je uključivao mnoge interne i eksterne kandidate”.

Informativna agencija Rojters je od 2008. godine deo korporacije Tompson Rojters, koja u svom sastavu ima i segmente koji su profitabilniji i beleže bržu ekspanziju od sektora vesti.

Direktor korporacije Stiv Hasker usredsredio se na agresivan razvoj tri vodeće delatnosti – pružanje informacija, softvera i usluga pravnicima, korporacijama i profesionalcima u oblasti poreza i računovodstva.

Galoni, čije će sedište biti u Londonu, poznata je među saradnicima kao harizmatična osoba, izutetno zainteresovana za poslovne vesti.

Kolegama je nagovestila da će njen prioritet biti jačanje Rojtersovih digitalnih usluga i organizacije poslovnih događaja, a upravo u sektoru “bisnis iventa” korporacija Tompson Rojters očekuje pozitivan preokret

Rojters, kao informativno-medijski deo korporacije Tompson Rojters, u njenom ukupnom prometu od 5,9 milijardi dolara učestvuje sa oko 10%.

Njegovi glavni globalni konkurenti su Blumberg, Asošiejted pres (AP) i francuska agencija AFP, a u oblasti pružanja vizualnih usluga Geti imidžes.

Danas objavljeno

Rita Ora pozirala u toplesu

Vanja A

Zovu je “Zvijer”, a jedna je od najljepših fudbalerki svijeta

Vanja A

Kornjača sa dve glave i šest nogu dobila dom!

Vanja A

Ostavite komentar