Žena osuđena za terorizam podržala Kitarovićevu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Žena osuđena za terorizam podržala Kitarovićevu

HDZ poslednjih nekoliko dana emituje snimke poznatih ljudi koji podržavaju Grabar Kitarovićevom, a danas su objavili snimak u kome je podržava Džulijen Bušić.

Na snimku Džulijen Bušić drži podignuta dva prsta.

“Dajem dva prsta za Kolindu”, govori Bušić, a onda nešto slično tome ponovi i na engleskom. “Viktorija, pobeda”, kaže se na kraju snimka.

Podsećanja radi, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Brajana Marija.

Džulijen je u SAD učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz Njujorka leteo za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima pretili bombom. Avion nije sleteo u Čikago, nego je pod pretnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su pretili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Mari, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u Njujorku.

Zvonko Bušić i Džulijen su osuđeni na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne.

Džulijen je pomilovana 1989. godine, a nen suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

https://www.facebook.com/watch/?v=1754603278020719

B92

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar