Žena na čelu vatikanskog sekretarijata za multilateralne odnose - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Žena na čelu vatikanskog sekretarijata za multilateralne odnose

Papa Franjo imenovao je pravnicu dr Frančesku di Đovani kao prvu ženu koja će se naći na čelu jednog od najvažnijih vatikanskih sekretarijata zaduženog za diplomatske odnose.

Rođena u Palermu 1953. godine, Frančeska di Đovani već 27 godina radi u Državnom sekretarijatu za inostrane poslove. Ovim imenovanjem biće odgovorna za vođenje odeljenja koje koordinira odnosima Svete Stolice sa Ujedinjenim nacijama i drugim međuvladinim organizacijama, prenosi AP.

Di Đovani je do sada bila posebno angažovana na pitanjima migracija i izbeglica, međunarodnom humanitarnom pravu, komunikacijama, međunarodnom privatnom pravu, položaju žena, intelektualnoj svojini i turizmu.

Di Đovani će imati dva podsekretara, a jedan, monsinjor Miroslav Vachovski će se i dalje baviti bilateralnim odnosima.

Kako se navodi, papa je odlučio da se ženama dâ veća uloga u donošenju važnih odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi, a posao koji će obavljati Frančeska di Đovani, do sada su radili sveštenici, biskupi ili kardinali.

Posle imenovanja Di Đovanijeva je vatikanskim medijima rekla da ova Papina odluka pokazuje da on posvećuje pažnju ženama i složila se sa njegovim ranijim stavom da žene imaju važnu ulogu u uspostavljanju mira, kao medijatori i iscelitelji.

Još nekoliko žena ima visok rang u drugim kancelarijama Vatikana, uključujući podsekretarijat za verski red i dva podsekretarijata u vatikanskoj kancelariji za laike.

Državni Sekretarijat je najvažnija vatikanska kancelarija koja koordinira unutrašnjim radom Svete stolice, kao i diplomatskim odnosima sa drugim državama.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

HRABRO ISPRED TIGRA Urnebesna mačka će vam popraviti dan (VIDEO)

D

Prije tačno 92 godine prikazan prvi crtani film sa Mikijem Mausom

D

Filmska diva Sofija Loren slavi 86. rođendan

D

Ostavite komentar