25. Septembra 2019.

Žena iz Ljubuškog se otrovala u podrumu

Big Portal

Danas je u prijepodnevnim satima u mjestu Gornji Radišići kod Ljubuškog došlo do tragične smrti starije osobe koja se, po neslužbenim informacijama dogodila usred trovanja plinom koji je poznat pod imenom “tihi ubica”- ugljičnim dioksidom.

Prema informacijama nesreća se dogodila kada je ženska osoba krenula u podrum kako bi promješala mošt.

Smatra se da su je plinovi omamili te je pala između bačvi. U pomoć su priskočille komšije, jedan od njih je takođe počeo gubiti svijest. Na mjesto nesreće izašli su ljubuški vatrogasci i dva vozila hitne pomoći.

Na žalost, ženi je ustanovljena smrt, a komšija je vozilom hitne pomoći prebačen u Dom zdravlja Ljubuški te na detaljne analize u bolnicu u Mostar. Takođe, pomoć je morala potražiti i medicinska sestra koja je izašla na teren.

Naime, alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od vazduha koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.

Zavisno o površini podruma, ugljični dioksid istiskuje vazduh u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik prijeko potreban za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima dosta ugljičnog dioksida, zbog manjka kisika može doći do gubitka svijesti i smrti. Zato, kako bi se izbjegle tragedije, podrume obvezno treba obavezno prozračivati.

(Bljesak.info)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare