Zemlju za 12 sati pogodilo 80 zemljotresa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zemlju za 12 sati pogodilo 80 zemljotresa

Od ponoći pa do 12.30 sati u utorak, Zemlju je pogodilo 80 zemljotresa, jačih i slabijih.

Najviše ih je zabilježeno u Albaniji, Čileu, Bosni i Hercegovini, Iranu, Italiji…

Stranica EMSC-a (European Mediterranean Seismological Centre), Evropskog seizmološkog zavoda donosi detaljnu evidenciju na kojim se sve geografskim dubinama i širinama trese Zemljina kora, pa tako na njoj 24 sata dnevno možete gledati u kojem se kutku naše planete dogodio nekakav potres, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

Podsjetimo, zemljotres koji je u 10.19 sati potresao Bosnu i Hercegovinu, bio je s epicentrom na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja. Snaga zemljotresa je bila 5,2 stepeni po Rihterovoj skali.

Iza toga u 10.40 sati BiH je pogodio još jedan zemljotres. Bio je jačine 3.3 po Rihteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja.

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Rihteru.

Četvrti je bio jačine 3,4 stepena po Rihteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu… Zabilježen je u 12.58 sati.

Zemljotresi su u Albaniji odnijeli više od 20 života, a oko 600 osoba je povrijeđeno. Mnogi objekti su u potpunosti porušeni.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

1 Komentar

Darko 27 Novembra, 2019 at 4:13 pm

Sto ocrtavate kosovsku granicu?

Odgovori

Ostavite komentar