Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju ka Istoku - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju ka Istoku

Snažni zemljotres, koji je prošle sedmice pogodio centralni deo Hrvatske, uzrokovao je pomeranje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između 15 do 20 centimetara.

Prema proračunu na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzrokovao pomeranje tla s amplitudom od čak 70 centimetara, piše Jutarnji list.

Najveći pomak, navodi se, zabeležen je u šumskom području okruženom mestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom delu raseda tlo se podiglo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara.

“Sisak se pomerio u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomerio 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara”, rekao je dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja, kaže Govorčin i dodaje da zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje raseda na površini.

“Ako nađemo neke površinske manifestacije pucnja raseda, možemo proceniti gde je tačno rased, kakav je bio pomak po njemu, kao i kolika je dužina raseda koji je pukao”, kaže seizmolog Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Prema ranije objavljenom izveštaju Hrvatskog geodetskog instituta potres u Hrvatskoj se dogodio na rasedu koji se otprilike pruža u smeru severozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline.

Taj rased je granični između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar