Zemljotres oštetio oko 1.400 objekata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zemljotres oštetio oko 1.400 objekata

Više od 1.340 objekata oštećeno je na području Kostajnice, Kozarske Dubice i Novog Grada u zemljotresu prošle sedmice, čiji je epicentar bio kod Petrinje.

Kada se tome doda i Prijedor, u kojem je, prema preliminarnim informacijama, šteta uočena na desetinama građevina, reč je o gotovo 1.400 objekata, mada su prijave i dalje u toku, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Kada se tome doda i Prijedor, u kojem je, prema preliminarnim informacijama, šteta uočena na desetinama građevina, reč je o gotovo 1.400 objekata, mada su prijave i dalje u toku, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, potvrdio je da je na području te lokalne zajednice oštećeno oko 600 objekata.

“Uglavnom su to stambeni objekti, ali je u pitanju i nekoliko zgrada institucija, odnosno zgrada opštine, Poreske uprave, srednje škole, radija… Još je rano govoriti o iznosu štete”, rekao je Janjetović.

On je naveo da je za rušenje 15 objekata, a neuslovnih objekata je 35. Janjetović je dodao da je štetu na objektima napravio i zemljotres koji je Petrinju potresao juče ujutru.

U Kozarskoj Dubici prijavljena je šteta na više od 500, uglavnom stambenih objekata.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, izjavio je da 10 objekata više nisu uslovni za stanovanje.

“Mi smo te ljude pomjerili iz objekata ili u privatni smještaj, ili u hotel, na teret opštine. Imamo tri objekta koja su potpuno uništena i ljudi više ne mogu biti unutra. Kada je reč o ostalim objektima, radi se recimo o oštećenju krova i šteti na zidovima”, istakao je Reljić.

On je naveo da je, na osnovu dosadašnjih prijava, procenjena šteta oko 600.000 konvertibilnih maraka.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, izjavio je u ponedeljak da je šteta od zemljotresa prijavljena na 240 objekata u toj lokalnoj zajednici.

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, rekao je da još nemaju utvrđen precizan broj objekata koji su oštećeni u zemljotresu. Komisija je od juče na terenu.

Zemljotres od 4,2 po Rihteru, koji je juče pogodio okolinu Petrinje, osim u toj državi, izazvao je novu štetu i na pojedinim objektima u Srpskoj, a osetio se i u Banjaluci.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar