Zemlje sa najbržom 5G mrežom na svetu: Da li vas pobjednik iznenađuje? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Zemlje sa najbržom 5G mrežom na svetu: Da li vas pobjednik iznenađuje?

Već nešto više od godinu i po dana, 5G mreža se implementira širom planete. Infrastrukturu nije jednostavno izgraditi, a pandemija koronavirusa dodatno je otežala posao. Uprkos tome, neki su uspeli da novu tehnologiju razviju do visokog nivoa, pa ćemo pogledati ko ima najveću brzinu preuzimanja podataka putem 5G mreže.

5. Kanada

Razvoj 5G mreže u Kanadi nema neku posebnu dugu istoriju. Pre svega nekoliko meseci, ova zemlja krenula je sa implementacijom, ali su pokazali da nije važno koliko se radi, već da li se radi kvalitetno.

Tri operatera nude 5G konekciju u sklopu svojih usluga, a prosečna brzina preuzimanja je 178.1 Mbps.

4. Kina (Teritorija Tajvana)

Kao ni Kanada, ni Tajvan ne razvija dugo 5G mrežu. Nekoliko najvećih gradova na području Tajvana ima razvijenu 5G infrastrukturu, a samo je jedan brend zadužen za tamošnju tehnologiju – Erikson.

Što se tiče brzine preuzimanja podataka, nalazi se na četvrtom mestu sa rezultatom od 210.2 Mbps.

3. Australija

Mada je ova država krenula sa izgradnjom 5G infrastrukture još 2019. godine, samo desetak gradova je zapravo i pokriveno. Ovde, naravno, mislimo na najveće gradove – Melburn, Brizbejn, Sidnej itd.

Bronzanu medalju i treće mesto na ovoj listi Australija je zaslužila zahvaljujući prosečnoj brzini preuzimanja od 215.7 Mbps.

2. Južna Koreja

Ovo je bila prva zemlja na svetu koja je zvanično pokrenula komercijalnu 5G mrežu, 3. aprila 2019. godine. Trenutno, manje od petine gradova u Južnoj Koreji nije pokriveno 5G mrežom, a sama zemlja ima više od 7 miliona korisnika nove tehnologije.

Suvereno drugo mesto Južna Koreja drži zbog brzine preuzimanja podataka od 312.7 Mbps.

1. Saudijska Arabija

U junu 2019. godine, STC Group je zvanično objavila početak komercijalnih 5G usluga u Saudijskoj Arabiji, ujedno postajući, naravno, i prvi operater koji pruža ovakvu vrstu usluge u zapadoazijskoj zemlji.

S obzriom na to kako se kotira na ovoj listi, sasvim je jasnu da Saudijska Arabija ima najveću prosečnu brzinu preuzimanja podataka putem 5G mreže na svetu – zapanjujućih 414.2 Mbps.

Danas objavljeno

Moderatori na Twitteru sve više koriste automatski sistem zbog porasta govora mržnje

Zeljka

Priredili zabavu za lansiranje svog metaverzuma vrijednog 387.000 eura

Zeljka

SMS slavi 30. rođendan

Zeljka

Ostavite komentar