14. Januara 2022.

Zemlje Kvinte traže od Kurtija da dozvoli Srbima da glasaju na referendumu

Big Portal

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i Evropska unija pozdravile su referendum o promeni Ustava Srbije i dodale da su reforme korak ka približavanju Srbije evropskim standardima.

“Ohrabrili smo sve građane Srbije da izađu na referendum i smatramo da je važno da birači sa pravom glasa mogu da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da Vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikupi glasačke listiće birača koji žive na Kosovu za predstojeći referendum, u skladu sa dosadašnjom praksom”, navodi se u saopštenju iz ambasada zemalja Kvinte u Prištini.

Pozivamo vladu u Prištini, da omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da ostvare svoje pravo glasa na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom, dodaju u saopštenju.

U zajedničkom stavu pozivaju Prištinu i Beograd da se uzdrže od akcija i retorike koje povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU.

“Važno je da Beograd i Priština postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otvara perspektivu EU i unapređuje regionalnu stabilnost”, podvlači se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare