5. Augusta 2022.

Zemlje EU zvanično usvojile plan za hitno smanjenje upotrebe gasa, Poljska i Mađarska protiv

Big Portal

Zemlje EU su prošle nedjelje postigle dogovor o smanjenju potražnje za gasom, u pokušaju da popune skladište gasa i pripreme se za moguće potpuno isključenje gasa iz Rusije.

Sporazumom se od svih zemalja EU traži da ove zime dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto i da bi rezovi mogli da postanu obavezujući u hitnim slučajevima, iako sa brojnim odstupanjima i izuzecima za neke zemlje i industrije.

Zemlje EU danas su zvanično odobrile zakon kojim će se ovaj dogovor sprovesti u djelo. Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su zakon, navodi se u dokumentu koji je objavila Češka, koja trenutno predsjedava pregovorima sa EU.

Rusija je prije početka specijalne operacije u Ukrajini obezbjeđivala 40 odsto gasa EU. Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, što otežava državama EU da popune skladišta prije zime, a mnoge je podstaklo da se utrkuju u kupovini neruskog goriva i preduzmu korake da ograniče svoju potražnju za gasom.

Mađarska, koja je u pregovorima o kupovini dodatnih količina gasa od Rusije, jedina se usprotivila sporazumu prošle sedmice i dovela u pitanje zakonitost pravila EU koja utiču na nacionalni energetski miks ili energetsku sigurnost neke zemlje.

Poljska se, takođe, protivi konačnom zakonu, uprkos tome što je podržala sporazum prošle nedjelje.

Evropska komisija takođe “hitno procjenjuje” mogućnost uvođenja ograničenja cijena gasa, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare