Zemlje EU nastoje da smire tenzije u Zalivu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zemlje EU nastoje da smire tenzije u Zalivu

Zemlje EU nastoje da smire tenzije u oblasti Persijskog zaliva i da pozovu Iran da se drži nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uprkos povlačenju SAD.

Zemlje EU nastoje da smire tenzije u oblasti Persijskog zaliva i da pozovu Iran da se drži nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uprkos povlačenju SAD.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je u Briselu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Unije, da još nije kasno ali da Iran zaista mora da se drži svojih obaveza.

Na svom redovnom mesečnom sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova EU će takođe nastojati da dobiju dodatnu podršku za svoj sistem trgovine u vidu razmene sa Teheranom smišljen da bi se zaobišle moguće američke sankcije. Deset zemalja je već podržalo tu inicijativu.

Iran je naveo da mu potrebno da se poboljšaju ekonomske veze sa Evropom otkad su SAD ponovo uvele oštre sankcije iranskom izvozu nafte, što je dalje pogoršalo ekonomsku krizu i oborilo vrednost lokalne valute.

Francuska, Velika Britanija i Nemačka, koje su potpisale međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, pozvale su juče iranske vlasti da smire tenzije i nastave dijalog.

“Zabrinuti smo zbog opasnosti da sporazum postignut 2015. propadne pod pritiskom sankcija koje su uvele SAD i odluke Irana da ne primenjuje neke obaveze iz sporazuma”, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je prenela je Jelisejska palata.

Tri zemlje su, u saopštenju, izrazile duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Zalivu i pogoršanja bezbednosne situacije u tom regionu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant danas će sa svojim kolegama iz EU u Briselu pokrenuti pitanja iranskog kršenja nekih od njegovih preuzetih obaveza, prenosi Bi-Bi-Si. On će nastojati da se preduzmu mere koje bi sprečile da propadne iranski nuklearni sporazum i da se smire tenzije u Zalivu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran 8. jula počeo da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog ograničenja od 3,67 odsto.

Izvor: Beta/AP

Danas objavljeno

Obje doze vakcine primila 563.922 stanovnika

M.

Godina od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj

M.

Zlatan dokazao da je Sanremo „njegov“, ali Miha bolje otpjevao „Vagabunda“

Zeljka

Ostavite komentar