Zemljama EU rečeno da štede gas radi bržeg punjenja skladišta za zimu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zemljama EU rečeno da štede gas radi bržeg punjenja skladišta za zimu

Već dobijamo 75 odsto više gasa od drugih zemalja nego 2021. godine. Ali sada treba da štedimo gas kako bismo brže napunili naše skladište – napisano je u objavi Komisije na Tviteru. U objavi se navodi da je EU izložena riziku daljeg smanjenja isporuke gasa iz Rusije. Poslanici Evropskog parlamenta usvojili…

Već dobijamo 75 odsto više gasa od drugih zemalja nego 2021. godine. Ali sada treba da štedimo gas kako bismo brže napunili naše skladište – napisano je u objavi Komisije na Tviteru.

U objavi se navodi da je EU izložena riziku daljeg smanjenja isporuke gasa iz Rusije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su prošle sedmice plan da se dopune rezerve gasa prije zime. Ministri energetike EU saglasili su se u okviru plana da odrede obavezan nivo gasa u objektima za skladištenje na 80 odsto do 1. novembra 2022. godine.

Članicama EU i energetskim operaterima rečeno je da dopune zalihe do 85 odsto.

Evropski komesar za energiju Kadri Simson izjavio je ranije ove sedmice da su skladišta gasa u EU napunjena samo 66 odsto.

Evropski savjet postigao je u utorak, 26. jula, politički dogovor u vezi sa prijedlogom Komisije pod nazivom “Sačuvajte gas za bezbjednu zimu” kojim je predviđeno dobrovoljno smanjenje upotrebe gasa među članicama EU za 15 odsto, a ta mjera biće na snazi od ponedjeljka, 1. avgusta, do 31. marta 2023. godine.

RTRS.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar