Zemlja u kojoj je Tesla najprodavaniji auto-brend sa 11,5 odsto udela na tržištu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zemlja u kojoj je Tesla najprodavaniji auto-brend sa 11,5 odsto udela na tržištu

Prošle godine je prodato ukupno 176.276 novih automobila, od čega su dve trećine bili električni i hibridni modeli.

Prodaja električnih i hibridnih automobila u Norveškoj porasla je prošle godine za 48 procenata i činila je dve trećine ukupne prodaje, pokazali su u ponedjeljak podaci udruženja za drumski saobraćaj OFV.

Norveška želi da prva u svetu zabrani prodaju automobila na benzin i dizel, i to već 2025. godine, uprkos tome što se njena privreda uveliko oslanja na proizvodnju nafte i gasa.

Vlada je tako oslobodila građane obaveze plaćanja poreza na kupovinu električnih automobila koji čini značajan deo maloprodajne cene benzinaca i dizelaša.

Prošle godine u Norveškoj je prodato ukupno 176.276 novih automobila, za četvrtinu više nego u 2020, objavio je OFV. Otprilike dve trećine činili su novi električni i hibridni automobili kojih je isporučeno 48 odsto više nego u 2020. godini.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla osvojio je u 2021. čak 11,5 odsto norveškog tržišta novih vozila i prvi put se pozicionirao kao vodeći brend, ispred Volkswagena čiji je tržišni udeo iznosio 9,4 posto.

Tesla je u nedelju saopštio da je u poslednja tri meseca 2021. zabeležio rekodan broj isporuka, uspešno savladavši problem nestašice čipova zahvaljujući povećanoj proizvodnji u Kini.

Teslin Model 3 bio je prošle godine najpopularniji model u Norveškoj, ispred Toyotinog hibridnog RAV4, jedinog automobila među prvih 10 koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, i Volkswagenovog električnog krosovera ID.4, na trećem mestu.

Danas objavljeno

Lekler i Sajns o prvim iskustvima sa Ferarijem: Kao u fabrici čokolade

Vanja A

Tesla na papiru želi da se distancira od Kine, ali je realnost malo drugačija

Vanja A

Modeli jednog od najvećih kineskih proizvođača stižu u Evropu i nisu baš jeftini

Vanja A

Ostavite komentar