21. Juna 2022.

“Zemlja partner” BiH pozvana na madridski samit NATO

Big Portal

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodiće ministar odbrane Sifet Podžić, a samit će okupiti lidere NATO koji će u glavnom gradu Španije razgovarati o važnim pitanjima sa kojima se Alijansa suočava, saznaje Kliks.

Dvodnevni skup u Madridu odrediće strateški smjer NATO za sljedeću deceniju i više, osiguravajući da Alijansa nastavi sa prilagođavanjem svijetu koji se mijenja i da milijardu ljudi, koliko stanovnika broje članice, čuva na sigurnom.

Samit je sazvan s ciljem da se osigura da NATO nastavi ispunjavati svoju ključnu svrhu i najveću odgovornost, a to je osiguravanje kolektivne odbrane za svoje zemlje članice.

Iako BiH nije članica NATO, Sjevernoatlantski savez je odavno prepoznao kao ključnog partnera na Balkanu, a naročito u vrijeme ruske agresije u Ukrajini.

– Bosna i Hercegovina je cijenjen partner za NATO. Podržavamo vaš suverenitet i integritet i ostajemo posvećeni evroatlantskim aspiracijama. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važnija je nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog uticaja u regiji – rekao je Stoltenberg prošlog mjeseca nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Naglasio je kako će NATO učiniti više da stane uz partnere što uključuje i razvoj novih odbrambenih kapaciteta i kooperaciju u cyber sigurnosti i borbi protiv terorizma.

Uoči samita u Madridu Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO proglasiti da Rusija više nije partner, nego prijetnja po sigurnost, mir i stabilnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare