31. Marta 2020.

Zemlja kojoj su zatvorena vrata SZO: Uspešna protiv koronavirusa, ali politički “trn”

Big Portal

I to zbog specifičnog odnosa koji ta zemlja ima s Kinom.

Sve je ovo eksplodiralo tokom vikenda, kada je jedan visoki zvaničnika SZO izbegavao odgovor o Tajvanu u TV intervjuu koji je postao viralan, a sada ga mnogi kritikuju i optužuju za pristranost.

Šta se dogodilo?

U subotu je hongkonški RTVK emitovao intervju s Brusom Ejlvardom, pomoćnikom generalnog direktora SZO, koji je razgovarao s novinarkom Ivon Tong u video-pozivu. Novinarka je Ejlvarda pitala hoće li preispitati dopuštanje Tajvanu pristup SZO-u, a on je rekao da je ne čuje dobro i da pređe na drugo pitanje.

Kada ga je novinarka ponovno pitala za Tajvan, Ejlvard je prekinuo video-poziv. Nakon ponovnog uspostavljanja veze, novinarka je insistirala na pitanju o Tajvanu, a Ejlvard je odgovorio: “Pa o Kini smo već razgovarali”. Izgleda da on deli stav Kine o Tajvanu, dok Tajvan sebe smatra nezavisnom državom.

Kakav je odnos Tajvana i SZO?

Reakcija Brusa Ejlvarda na pitanje o Tajvanu otvorila je temu neugodne veze koju Tajvan ima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Članstvo SZO daje se samo zemljama članicama Ujedinjenih nacija – koje Tajvan ne priznaju – ili čije prijave odobrava WHA.

To znači da je Tajvan isključen s hitnih sastanaka i važnih globalnih stručnih brifinga o pandemiji koronavirusa. Tajvanski zvaničnik Stenli Kao takođe je rekao kako je ostrvu uskraćeno odobrenje za sudelovanje na godišnjim sastancima Svetske zdravstvene skupštine poslednjih godina.

Iz ovoga proizilazi da SZO statistike Tajvana navodi s kineskim i tako uskraćuje svet za prave informacije o situaciji na tom ostrvu.

Isključenje Tajvana, zajedno s opetovanim pohvalama SZO na reakciju Kine na epidemiju – koju su stručnjaci za javno zdravstvo kritikovali – dovelo je neke do optužbi za organizaciju političke pristranosti prema Kini, koja je glavni donator toj organizaciji.

Zašto je isključivanje Tajvana problem?

Tajvan glasno prigovara kada je isključen iz nekog globalnog tela i govori kako je to diskriminišuće i nepošteno.

Ovaj put utvrdio isto, dodavši da je ne treba izostaviti u vreme kad je globalna saradnja potrebna više nego ikad pre. Ranije ovog meseca, Tajvan je optužio SZO da ga ignoriše kada je vlada na samom početku izbijanja u Kini pitala o prenosu osobe na osobu.

“Nadamo se da će SZO tokom ove epidemije shvatiti da epidemija ne poštuje granice države i da nijedno mesto na svetu ne sme da bude izostavljeno, jer svako takvo mesto može postati izuzetak. Ne treba zanemariti doprinos bilo kojeg mesta” rekao je tajvanski ministar zdravstva Čen Ši-čang na nedavnoj konferenciji za novinare.

Tajvan je takođe istakao da je izvukao mnoge lekcije iz upravljanja epidemijom koronavirusa koje bi mogao da podeli sa svetom. Ostrvo je hvaljeno zbog brzog i odlučnog suočavanja sa svojom epidemijom, koja je relativno kontrolisana i zabilježili su jako malo smrtnih slučajeva.

Mere su uključivale drastično smanjivanje ulaznih letova iz Kine i nametanje karantina putnicima već na početku, što stručnjaci kažu da su ključni za zaustavljanje širenja u zajednici, kao i stroge mere nadzora onih u karantinu.

Nakon intervjua Ejlvard, SZO je rekao da na pitanje tajvanskog članstva ne može odgovarati osoblje SZO-a.

Takođe je saopšteno da SZO sarađuje s tajvanskim zdravstvenim stručnjacima i vlastima kako bi osigurao brz protok informacija i razmenu najboljih praksi.

I Tajvan može pristupiti informacijama SZO-a s članovima i deliti stručnost putem određenih komunikacijskih kanala, on ne može komunicirati jednako učinkovito ili biti saslušan jasno kao član.

U ponedjeljak, predsednica Cai Ing-ven odgovorila je na izjavu SZO-a rekavši da se “nada da će sve zemlje nakon što dožive ovo izbijanje bolje razumeti mogućnosti i područja doprinosa Tajvana, da ozbiljno razmotre učestvovanje Tajvana u globalnom odgovoru na pandemiju”.

“Stav Tajvana uvek je bio jasan: ima sposobnost i spremnost za rad sa zemljama u zaštiti zdravlja, a takođe je spreman da podeli korisna iskustva”, rekla je.

Ali ministar spoljnih poslova Džozef Vu imao je manje diplomatski odgovor te je tokom vikenda je u tvitu objavio intervju gospodina rekavši: “Jao, ne možeš ni izustiti ‘Tajvan’ u SZO-u?”

Šta kaže Kina?

Kina tek treba službeno da komentariše to pitanje, ali čini se da su se na društvenim mrežama Weibo mnogi Kinezi obradovali Ejlvardovom odgovoru.

Osim političkih nesuglasica, Tajvan i Kina nastavljaju borbu protiv virusa. Obe zemlje su među brojnim azijskim lokacijama suočenim s drugim talasom infekcija uzrokovanih povratkom stanovnika iz drugih regija, poput Evrope.

Od ponedeljka, na Tajvanu s oko 24 miliona stanovnika zabeleženo je više od 300 potvrđenih slučajeva, od kojih je velika većina slučajeva iz uvoza, a dosad samo pet smrtnih slučajeva.

Ostala azijska mesta koja su divljanje virusa držala pod strogom kontrolom, poput Hongkonga i Singapura koji su mnogo manji, takođe su videli daleko veće stope zaraze, iako su takođe proveli opsežnija ispitivanja.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare