23. Jula 2021.

Zemlja koja je najviše vakcinisala sada je u problemu

Big Portal

Ipak, dodaje se da je vakcina i dalje vrlo efikasna u sprečavanju ozbiljnog oboljenja i ona iynosi iznosi 91 odsto, a u sprečavanju hospitalizacije vakcinisanih 88 odsto, prenose danas izraelski mediji.

Ti podaci su objavljeni tri nedelje pošto je prvi put otkriven pad efikasnosti Fajzer vakcine protiv zaraznijeg soja delta virusa. Kako se čini taj soj je uticao da poraste broj novozaraženih u Izraelu uprkos brzoj kampanji vakcinacije. Više od 5,7 miliona Izraelaca je primilo prvu dozu vakcine, a preko 5,2 miliona je potpuno imunizovano.

Među onima koji su primili obe doze vakcine i smatrani potpuno imunim 5.770 je testirano pozitivno na virus posle više od milion testova.

Ministarstvo zdravlja je zabeležilo nagli pad efikasnosti vakcine na osnovu nedavnih analiza koje sugerišu da efikasnost vakcine opada tokom vremena u sprečavanju infekcije, ali i ozbiljnog oboljenja. Ranije jer efikasnost vakcine Fajzer/Biontek bila preko 90 odsto, podsećaju izraelski mediji.

Takođe prenose rezultate britanske studije objavljene ove nedelje u medicinskom Žurnalu Nova Engleska koji pokazuju da je ista vakcina efikasna 88 odsto u sprečavanju simptomatskog kovida-19, što je više nego duplo od izraelskih podataka.

Neki analitičari su upozorili da pokazatelji efikasnosti vakcine mogu biti netačni zbog raznih faktora, uključujući pitanje da li postoje tačni podaci o nivou infekcije nevakcinisanih, koji su od ključnog značaja.

Uprkos navodnom padu efikasnosti vakcina premijer Izraela Naftali Benet je sinoć kritikovao Izraelce koji odbijaju da se vakcinišu rekavši da “ugrožavaju populaciju, preostalih osam miliona gradjana”.

“Svi Izraelci koji mogu da se vakcinišu moraju biti vakcinisani”, rekao je Benet i podsetio da oko milion Izraelaca koji mogu da prime vakcinu odbija da je primi.

Širenje delta soja pripisuje se između ostalog velikom broju putnika na međunarodnom izraelskom aerodromu koji po dolasku nisu testirani niti su bili u izolaciji.

Uz to su deca mlađa od 12 godina su osetljiva na virus jer ne mogu da prime vakcinu.

Epidimiolog Nadav Davidovič, profesor na Univerzitetu Ben Gurion je, komentarišući podatke o smanjenju efikasnosti vakcine u sprečavanju prenosa virusa, ocenio da je ona i dalje odlična u sprečavanju ozbiljne bolesti i smrti.

“Zato se ne možemo osloniti samo na vakcinaciju, nego takodje zelene propusnice, testiranje maske i slično”, rekao je on aludirajući na propusnice za vakcinisane, one koji su se oporavili od kovida-19 i imaju negativan test da mogu da prisustvuju skupovima sa više od 100 ljudi i na otvorenom i na u zatvorenom prostoru. Te propusnice će ponovo biti uvedene 29. jula, posle odobrenja vlade.

Epidemiolog je rekao i da sve navedene podatke valja smatrati preliminarnim imajući u vidu mali broj pozitivnih pacijenata u ovom trenutku.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare