Zeljković: Poštovanje mjera i vakcinacija - način kontrole epidemiološke situacije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zeljković: Poštovanje mjera i vakcinacija – način kontrole epidemiološke situacije

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas u Banjaluci da je epidemiološka situacija pogoršana, te da njenu kontrolu omogućava jedino vakcinacija uz poštovanje epidemioloških mjera.

Zeljković je pojasnio da vakcinacija omogućava da se organizam zaštiti od razvijanja teže kliničke slike, te da kombinacija vakcinacije i poštovanje mjera svodi rizik od zaraze na minimum.

  • To nam može omogućiti da sljedeći korak bude ublažavanje situacije, odnosno smanjenje broja pozitivnih i hospitalizovanih, te preminulih, pa onda možemo govoriti i o razmišljanju o izlasku iz epidemije – izjavio je Zeljković novinarima.

On je istakao da je u tom smislu važno što više ubrzati proces vakcinacije jer Republika Srpska raspolaže dovoljnim količinama vakcina.

  • Stojimo građanima na raspolaganju da im razjasnimo sve nedoumice u vezi sa vakcinacijom. U kolektivima u kojima je procenat vakcinacije veći od 80 odsto imamo kolektivni imunitet i možemo razmišljati o ublažavanju nekih mjera – rekao je Zeljković.

Govoreći o procentu vakcinacije zdravstvenih i radnika u privredi, Zeljković je naveo da je on različit u različitim kolektivima, ali da je važno da taj proces teče kontinuirano.

  • Različite zdravstvene ustanove imaju različit procenat vakcinisanih radnika, te pojedine imaju više od 84 odsto, dok neke druge više od 54 odsto. Najsrećniji bismo bili da imamo 100 odsto vakcinisanih, ali to u ovom momentu nije moguće zbog različitih stanja, ne samo zdravstvenih radnika, nego i drugog nemedicinskog osoblja koje radi u zdravstvenim ustanovama – rekao je Zeljković.

On je izrazio zadovoljstvo jer ima dobrih primjera privrednih subjekata, u kojima su radnici u velikom broju pokazali odgovornost.

Kada je riječ o preporukama za učenike o nošenju maski, Zeljković je napomenuo da je to neophodno, naročito kada su razredi brojniji.

  • Moramo imati u vidu da se virus korona, naročito novi delta soj, veoma brzo prenosi, a da su djeca često u kontaktu i sa starijim licima u porodici. Veoma je teško vagati i procjenjivati mjere imajući u vidu epidemiološku situaciju, ali i značaj normalnog psihofizičkog razvoja djece. Međutim, bitan je i stepen discipline kada te mjere donesemo – rekao je Zeljković.

On je pozvao sve građane da poštuju trenutne epidemiološke mjere.

  • U ovom trenutku najvažnije nam je poštovanje epidemioloških mjera, uz adekvatan i kontinuiran proces vakcinacije – ponovio je Zeljković.

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar