Zeljković: Odštampane rezultate testova dostavljamo zdravstvenim ustanovama - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zeljković: Odštampane rezultate testova dostavljamo zdravstvenim ustanovama

Rezultati testiranja na korona virus se u štampanoj formi, u vidu spiskova pacijenata, uredno dostavljaju pošiljaocima zahtjeva, odnosno zdravstvenim ustanovama, tako da nema govora o usmenom saopštavanju nalaza.

Ovaj vid dostave je uveden zbog brzine izvještavanja, poručuje v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, reagujući na komentar „Usmeno predanje“, koji je danas objavljen na Srpskainfo, a u kojem stoji da građani koji se testiraju, bilo da su pozitivni ili negativni na korona virus, ne dobijaju nalaz rezultata napismeno.

Ovo su za naš portal potvrdili ljudi koji, ni nakon brojnih pokušaja, nisu uspjeli da dođu u posjed svog nalaza i koje interesuje zašto je prekinuta praksa izdavanja rezultata u pisanoj formi.

To smo još 22. jula pokušali da saznamo u IJZ, iz kojeg, međutim, do danas nisu odgovorili ni na jedno naše pitanje u vezi sa ovom temom.

Zeljković objašnjava da se rezultati bilo koje mikrobiološke analize trebaju tumačiti u skladu sa kliničkom slikom i epidemiološkim podacima.

–Oni, tako, zajedno čine jednu cjelinu koja služi ljekarima da bi procijenili zdravstveno stanje pacijenta i preduzeli odgovarajuće mjere. Iz tog razloga se rezultati dostavljaju nadležnim ljekarima koji su poslali uzorak sa zahtjevom za analizu i koji mogu dati izvještaj o stanju pacijenta – naglašava Zeljković.

S obzirom da se analize ne rade na zahtjev pacijenata i u okviru zdravstvenog osiguranja, već na zahtjev nadležnih ljekara kao dio opšte kampanje kontrole epidemiološke situacije i prema definiciji slučaja, nalazi su, kako naglašava Zeljković, potrebni epidemiolozima, infektolozima i ostalim ljekarima radi praćenja zdravstvenog stanja populacije, a ne pacijentima.

–Nekada dolazi do, može se reći, zloupotrebe ovlaštenja i testiranje bez opravdanih indikacija, tako da je i to razlog da rezultati idu nadležnim ljekarima. Na svaki zahtjev ljekara i adekvatno obrazloženje, nalazi se dostavljaju i pojedinačno štampano – poručuje Zeljković.

Srpskainfo, Maja Radoja
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Abazović: Sa Đukanovićem mogu samo da pričam kako da preda vlast

M.

Žustra rasprava u UN: Pokušaj ućutkivanja protivnika, rezolucija ipak doneta

M.

Nov slabiji zemljotres u Zagrebu

M.

Ostavite komentar