Željko Bakalar na čelu Centralne izborne komisije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Željko Bakalar na čelu Centralne izborne komisije

Željko Bakalar je novi predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Odlučeno je to na današnjoj sjednici CIK-a. Izbori za novo rukovodstvo održani su u skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH.

Pravilom rotacije naredni predsjednik CIK-a BiH mora biti iz reda hrvatskog naroda. Na početku današnje sjednice član CIK-a BiH Vlado Rogić povukao je svoju kandidaturu.

  • Molim vas da se moja odluka poštuje – kazao je Rogić.

Obzirom da aktuelnoj predsjednici CIK BiH Vanji Bjelica-Prutina danas ističe mandat na mjestu predsjednice, stoga je bilo potrebno izvršiti izbor novog predsjednika CIK BiH koji će tu funkciju preuzeti 1. jula 2020. godine.

Novoimenovani predsjednik CIK-a Željko Bakalar nakon izbora zahvalio se kolegama na ukazanom povjerenju.

  • Želim da se zahvalim dosadašnjoj predsjednici na radu, unijela je posebnu snagu u rad CIK-a BiH. Danas je taj dan kad se morao izabrati novi predsjednik, sticajem vaših glasova to sam ja. Čini mi se da pušu neki vjetrovi koji upućuju da bi se i problem finansiranja izbora mogao biti rješen. Očekujem transparentnost u radu, mislim da će to pomoći u radu. Hvala Vam još jednom – kazaoa je Bakalar.

Dosadašnja predsjednica CIK-a BiH Bjelica-Prutina ovom prilikom kazala je da su u njenom mandatu poduzete značajne aktivnosti.

  • Održala sam i dva sastanka sa šedicom Misije OSCE-a u BiH, sa visokim predsjednikom u BiH, brojnim ambasadorima, a prisustvovala sam i na dvije sjednice PIC-a. Trenutno je u postupku zahtjev za osjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora – pojasnila je Bjelica-Prutina.

Dodala je da u proteklom periodu značajno unaprijeđena sigurnost glasačkog listića i da su raspisani međunarodni tenderi.

  • Od novog predsjednika očekujem dinamiku u radu, u protklom periodu imala sam bezrezervnu podršku u radu od svih članova Komisije. CIK BiH mora da bude proaktivan u radu. Hvala vam još jednom i čestitam novom predsjedniku – zaključila je Bjelica-Prutina.

Avaz

Danas objavljeno

Slovenija u problemu – otkrili falsifikate

M.

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Ostavite komentar